Dijital pazarlama, çevrimiçi pazarlama, internet reklamcılığı… adına ne derseniz deyin, şirketinizi çevrimiçi pazarlamak bugünlerde çok önemli. Ne de olsa, internet kullanımı son on yılda ikiye katlandı ve bu değişim insanların ürün satın alma ve işletmelerle etkileşimini büyük ölçüde etkiledi.
Dijital pazarlama başka bir pazarlama türü gibidir – potansiyel müşterilerinize bağlanmanın ve onları etkilemenin bir yoludur. Asıl fark, bu müşterilere çevrimiçi olarak bağlanmanız ve onları etkilemenizdir. Temel olarak, dijital pazarlama herhangi bir çevrimiçi pazarlama girişimini veya varlığını ifade eder. E – posta pazarlaması, tıklama başına ödeme reklamcılığı , sosyal medya pazarlaması ve hatta blog oluşturma, dijital pazarlamanın mükemmel örnekleridir.
İşte işletmelerin insanlara çevrimiçi ulaşmak için kullandıkları en yaygın dijital pazarlama varlıklarının ve stratejilerinin bazıları:
Yazıda Neler Var?
Dijital Pazarlama Varlıkları
Neredeyse her şey dijital pazarlama varlığı olabilir. Sadece çevrimiçi kullandığınız bir pazarlama aracı olması gerekiyor. Birçok kişi kaç dijital pazarlama varlıkları olduğunu bilmiyor. Dijital pazarlama varklıkları:
- Markalı varlıklar (logolar, ikonlar, kısaltmalar, vb.)
- Video içeriği (video reklamlar, ürün tanıtımları, vb.)
- Görüntüler (Infographics, ürün çekimleri, şirket fotoğrafları vb.)
- Yazılı içerik (blog yazıları, e-kitaplar, ürün açıklamaları, referanslar, vb.)
- Çevrimiçi ürünler veya araçlar
- Sosyal medya sayfaları
- İnternet siteleriniz
Tahmin edebileceğiniz gibi, bu liste sadece genel bir persvektif çiziyor. Dijital pazarlama varlıklarının çoğu bu kategorilerden birine girer, ancak akıllı pazarlamacılar sürekli olarak müşterilere çevrimiçi olarak erişmenin yeni yollarını bulmaya başlar, böylece liste büyümeye devam eder!
Dijital Pazarlama Stratejileri
Dijital pazarlama stratejilerinin listesi de sürekli değişmekte ve gelişmektedir, ancak çoğu işletmenin kullandığı stratejilerden bazıları şunlardır:
Tıklama Başına Ödeme Reklamcılığı
Tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı aslında, bir reklamı tıklayan her kullanıcı için ödediğiniz her türlü dijital pazarlamayı kapsayan geniş bir terimdir. Örneğin, Google AdWords, “ücretli arama ağı reklamcılığı” adı verilen bir PPC reklam biçimidir. Facebook Reklamları, “ücretli sosyal medya reklamcılığı” olarak adlandırılan başka bir PPC reklam biçimidir
Ücretli Arama Ağı Reklamcılığı
Google, Bing ve Yahoo, metin reklamlarını arama motoru sonuçları sayfalarında (SERP) yayınlamanıza izin verir. Ücretli arama ağı reklamcılığı , sizin gibi bir ürün veya hizmeti aktif olarak arayan potansiyel müşterileri hedeflemenin en iyi yollarından biridir.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SERP’lerde görünmek için ödeme yapmak istemiyorsanız, sitenizdeki sayfaları veya blog yazılarını organik olarak denemek ve sıralamak için arama motoru optimizasyonunu da (SEO) kullanabilirsiniz. Her tıklama için doğrudan ödeme yapmanız gerekmez, ancak bir sayfanın sıralanması genellikle biraz zaman ve çaba gerektirir.
Ücretli Sosyal Medya Reklamcılığı
Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest ve Snapchat gibi çoğu sosyal medya platformu, sitelerinde reklam yayınlamanıza izin verir. Ücretli sosyal medya reklamcılığı , işletmenizin, ürününüzün veya hizmetinizin var olduğunu potansiyel müşterilerinize tanıtmanızda yardımcı olur.
Sosyal Medya Pazarlamacılığı
SEO gibi, sosyal medya pazarlaması da işinizi pazarlamak için Facebook veya Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmanın ücretsiz, organik yoludur. Tıpkı SEO gibi, işinizi sosyal medyada organik olarak pazarlamak çok daha fazla zaman ve çaba gerektirir, ancak uzun vadede çok daha ucuz sonuçlar verebilir.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)
Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), çevrimiçi kullanıcı deneyiminizi geliştirmenin sanatı ve bilimidir. İşletmeler çoğu zaman, mevcut web sitesi trafiğinden daha fazla dönüşüm (potansiyel satış, sohbet, arama, satış vb.) elde etmek için CRO’yu kullanır.
İçerik Pazarlama
İçerik pazarlaması oldukça geniş bir dijital pazarlama terimidir. İçerik pazarlaması, marka farkındalığı oluşturmak için tıklamaları, potansiyel müşterileri veya satışları artırmak için içerik varlıkları (blog gönderileri, infographics, e-kitaplar, videolar vb.) kullanan tüm dijital pazarlama çabalarını kapsar.
Yerel Reklamcılık
Çoğu yerel reklamcılık içerik pazarlamacılığına girer çünkü tıklamaları çekmek için içerik kullanır. Genellikle, yerel reklamcılığın farkedilmesi biraz zor olabilir, çünkü genellikle ücretli olmayan içerik önerileriyle karıştırılır.
Eposta Pazarlama
E-posta pazarlama, çevrimiçi pazarlamanın en eski şeklidir ve hala güçlüdür. Dijital pazarlamacıların çoğu, özel fırsatların reklamını yapmak, içeriği vurgulamak (genellikle içerik pazarlamasının bir parçası olarak) veya bir etkinliği tanıtmak için e-posta pazarlamasını kullanır.
Bağlı Kuruluş Pazarlama
Bağlı kuruluş pazarlaması, esas olarak ürünlerinizi ve hizmetlerinizi web sitelerinde tanıtmak için bir başkasına (kişi veya şirketlere) ödeme yapılmasıdır.
Yukarıdaki listede görebileceğiniz gibi, şirketinizi çevrimiçi pazarlamak için birçok farklı yol vardır, bu nedenle birçok işletme dijital pazarlama çabalarını yönetmek için bir ajans kiralar veya şirket içi pazarlama ekibi ve pazarlama otomasyon yazılımı için ödeme yaparlar.
Dijital Pazarlama İşe Yarar Mı?
Dijital pazarlama herhangi bir işletme için mükemmel bir seçenektir. Sarsıcı bir etki olarak, dijital pazarlamayı anne-bebek mağazalarından uluslararası tanınmış üniversitelere ve ötesine kadar her türlü işletmenin büyümesine yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Bu çevrimiçi reklamcılığın güzelliği. Kimi hedeflemek istediğinizi biliyorsanız, herhangi bir yerdeki herhangi birini hedef almak için dijital pazarlamayı kullanabilirsiniz.
B2C (Firmadan Müşteriye Pazarlama) Şirketleri
Genel olarak, B2C şirketleri, B2B (Firmadan firmaya pazarlama) meslektaşlarından çok daha düşük fiyat puanlarına sahiptir. Ne de olsa, bir anneye 150.000 tl’ye bir matkap ucu satmak biraz zor olabilir. Ama 20 liralık çocuk pantolonu satmak oldukça basit bir iştir.
İyi haber şu ki, B2C şirketleri inanılmaz derecede pahalı ürün veya hizmetler satmaya çalışmadıkları için büyük satış ekiplerine veya karmaşık pazarlama hunilerine ihtiyaç duymuyorlar. Tek yapmaları gereken, ürün veya hizmetlerini doğru iletişim ile doğru hedef kitlenin önünde tutmaktır. Sonuç olarak, B2C şirketlerinin temel amacı, insanları pazarlama hunisinin içine sokmaktır.
Bunu göz önünde bulundurarak, B2C şirketleri genellikle sosyal medya pazarlaması veya ücretli sosyal reklamcılık gibi yüksek geri dönüşümlü pazarlama kanallarından mükemmel sonuçlar almaktadır.
Şimdi, ücretli arama veya SEO gibi diğer dijital pazarlama stratejileriyle takviye etmek her zaman iyi bir fikirdir, ancak başlamak için bir kanal seçmek zorundaysanız, ücretli sosyal reklamcılık veya sosyal medya pazarlaması B2C için mükemmel seçeneklerdir.
B2B (Firmadan Firmaya Pazarlama) Şirketleri
Çoğu B2B şirketleri, sosyal medya kullanarak hedeflemesi zor olabilen çok özel bir kitleye sahiptir. B2B şirketi B2C şirketlerinden daha uzun bir satış döngüsüne sahiptir. 150.000 $ ‘lık bir matkap ucu satıyorsanız, çoğu insan muhtemelen sitenize gelmez, sizi arar ve “Bir tane istiyorum” der. Sonuç olarak, içerik pazarlaması veya e-posta pazarlaması gibi daha uzun vadeli stratejiler gerekir.
Elbette, dijital pazarlama taktiklerinin doğru karışımı sanayiden sanayiye ve işletmeden işletmeye değişecektir, ancak B2C’yi B2B ile karşılaştırmak, bazı işletmeler için farklı stratejilerin nasıl daha iyi olabileceği konusunda bir fikir vermenize yardımcı olmalıdır. Her strateji her işletme için uygun değildir, ancak küçük bir deneme yanılma ile şirketiniz için en karlı yaklaşımı tanımlayabilmelisiniz.
Dijital Pazarlamaya Nasıl Başlanır?
İyi haber şu ki, dijital pazarlamaya başlamak oldukça kolaydır. Başlamak için hangi stratejileri kullanmayı seçerseniz seçin, dijital pazarlamaya başlamadan önce yanıtlamanız gereken birkaç soru vardır.
Ne Kadar Yapmanız Gerekiyor?
Dijital pazarlama için ne yapmanız gerektiğini anlamak için önce hedeflerinizin ne olduğunu netleştirmeniz gerekir. Dijital pazarlamaya nasıl yaklaşacağınız, nihai hedefinizin tıklamalar, dönüşümler veya potansiyel satışlar, gelirler veya belirli bir yatırım getirisi sağlamak olmasına bağlı olarak biraz değişebilmektedir.
Hemen aşağı indiğinizde herhangi bir pazarlama çabasının asıl amacı yatırım getirisi olmalıdır . Dijital pazarlamada harcadığınız zaman ve para işletmeniz için karlı bir gelir getirmiyorsa, neden çevrimiçi pazarlama yapasınız ki?
Tıklamalar ve hatta dönüşümler harikadır, ancak şirketiniz tıklamalardan para kazanmaz aslında, tıklamalara para harcarsınız .
Bunu göz önünde bulundurarak, dijital pazarlama bütçenizin ne olması gerektiğine karar vermeden önce belirlemeniz gereken ilk şey, ne kadar gelir elde etmek istediğinize karar vermektir. Hedefinizi tespit ettikten sonra gelir hedeflerinize ulaşmak için ne kadar reklam bütçesi harcayacağınızı belirlemelisiniz.
Kime Pazarlama Yapıyorsunuz?
Dijital pazarlamadan ne kadar para kazanmak istediğinizi öğrendikten sonra, kime pazarladığınızı tanımlamanız gerekir. Bu çok önemlidir, çünkü farklı alıcı grubu, farklı pazarlama taktikleri gerektirir. Daha da önemlisi, farklı alıcılar farklı alıcı türlerine dönüşür. Alıcı grubunuzu tanımlayamıyorsanız, etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturamazsınız!
Bir satış ekibiniz varsa, iyi bir alıcı kitlesini bir araya getirmenin en hızlı yollarından biri olabilir. Sonuçta, müşterilerinizle en çok konuşanlar onlar olacaktır.
Bununla birlikte, satış ekibinizle konuşmak ve biraz araştırma yapmak bile, etkili bir dijital pazarlama planı oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz ayrıntı seviyesini elde etmek için yeterli değildir. Bunu yapmak için gerçek müşterilerinizi aramanız gerekir.
Sizi nasıl buldukları, neden dönüşüm sağladıkları ve onları sizden satın almaları konusunda ikna eden şeyleri sorun. Bu bilgiler, reklamlarınızın performansını artırmak ve pazarlama bütçenizi seçmek için kullanabileceğiniz pazarlama ve satış süreciniz hakkında size bir fikir verecektir.
Mobil Dijital Pazarlamanın Farkları
Tahmin edebileceğiniz gibi, mobil cihazlarda dijital pazarlama, masaüstündeki dijital pazarlamadan çok farklıdır. Bugünlerde bu farklılıklar çok önemlidir, çünkü akıllı telefonlar artık insanların internet ile etkileşimde bulunmak için kullandıkları birincil cihazdır.
İnternet kullanan cihazların % 60’ını mobil cihazlar oluşturmaktadır, masaüstünden mobil cihazlara geçişin dijital pazarlama üzerinde derin bir etkisi oldu.
Geçen yıl, Google AdWords, mobil ve masaüstü arasında tutarlı bir deneyim oluşturmak için sonuç sayfalarındaki kenar çubuğu reklamlarını kaldırdı. Facebook reklamları masaüstünde kenar çubuğu reklamlarını göstermeye devam ediyor; ancak yalnızca mobilde yayın içi reklamları gösterir .
Günümüzün dijital pazarlama dünyasında, insanların pazarlamanıza mobil olarak ulaşacaklarını ve ardından stratejinizi masaüstü için uyarlayacağınızı varsaymak iyi bir fikirdir.
Reklamlarınızı mobil cihazlar için optimize etmenin yanı sıra, sitenizi ve açılış sayfası deneyiminizi düşünmeniz de önemlidir. Elbette, web siteniz masaüstünde çok güzel görünebilir, ancak mobil cihazlarda gezinmek mümkün değilse, web trafiğinizin önemli bir yüzdesini yabancılaştırırsınız. En azından mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmalısınız.
Dijital pazarlamaya nispeten yeniyseniz, tekerleği yeniden icat etme konusunda endişelenmenize gerek yok. Cazip mobil reklamlar bulup başlayabilir ve ardından masaüstü için gerektiği gibi uyarlayabilirsiniz.
Sonuç
Dijital pazarlama geleceğin pazarlamasıdır. Bu makale boyunca tartıştığımız tüm faydalara ek olarak, dijital pazarlama çabalarınızın sonuçlarını inanılmaz bir doğrulukla takip edebilirsiniz; bu, hangi stratejilerin karlı sonuçlar ürettiğini ve hangilerinin biraz çalışmaya ihtiyaç duyduğunu görmenin kolay olduğu anlamına gelir. Ayrıca sosyal medya pazarlaması hakkında bilgi almak için bağlantıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Mehmet Emin Soylu
disruptiveadvertising.com