Video konferans uygulamaları ile toplantı gerçekleştiren insanlar.

En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları

Okunma süresi: 5 dakika

Dünyayı saran COVID-19 salgınından dolayı dünya çapında birçok şirket işleri evden yürütmeye başladı. İşin evden idare edilmesi, iletişimi de internet ortamına taşıdı. İnsanlar, ilk olarak Whatsapp gibi sosyal iletişim uygulamalarını kullandı; ancak bu tür uygulamalar çoklu konferans görüşmeleri için yeterli olmadı.

Daha sonra birçok kişi, toplantılarını organize etmek için video konferans uygulamalarını kullanmaya başladı. Bu alanda çok büyük bir ivme kazanan Zoom uygulaması milyonlarca kişi tarafından kullanıldı. Ancak, bu uygulamanın ücretsiz kullanım süresi 40 dakika ile sınırlı olduğu için ve hakkında birçok iddia bulunduğu için kullanıcılar başka alternatifler aramaya başladı. Ben de sizler için en iyi ücretsiz video konferans uygulamalarını araştırarak bu listeyi hazırladım.

Yazıda Neler Var?

Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları

video konferans programlari - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Freepik

Google Hangouts

Google Hangouts, bire bir veya grup halinde sesli ve görüntülü sohbet yapılmasına olanak tanıyan birleşik bir iletişim hizmetidir. Ayrıca iOS, Android ve web tarayıcıları için Hangouts uygulamaları da vardır.

Hangouts uygulamasını kullanmak son derece basittir. Bir google hesabınız varsa giriş yaparak uygulamayı kullanabilirsiniz. Görüşmeyi başlattıktan sonra arkadaşlarınızın e posta adresini yazarak veya sohbet bağlantısını paylaşarak konferansa davet edebilirsiniz. Google Hangouts video görüşmelerinde 10 kişiye kadar sohbet imkanı sağlıyor.

google hangouts - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Google Hangouts Ekran Görüntüsü

Google Hangouts’un sunduğu görüntü kalitesini denemeler yaparak test ettim ve oldukça stabil olduğunu gördüm. Bunun yanında, uygulamanın sadece 10 kişilik konferans görüşmelerine izin vermesi önemli bir eksiklik olarak karşımıza çıkıyor.

Bu uygulama yeterli gelmezse Google’ın şirketler için sunduğu G Suite hizmetini 14 gün ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Deneme süresi bittikten sonra aylık 5$ – 25$ dolar ödeyerek kullanabilirsiniz. G Suite hizmetini şirket e-postalarını yönetmek, video konferans düzenlemek, online depolama yapmak için kullanabilirsiniz.

Uygulamayı Kullanmak için:

Lifesize

lifesize - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Lifesize ekran görüntüsü

Lifesize video konferans endüstrisinde yaklaşık yirmi yıldır yer almaktadır. Kaliteli çözümler ve kullanım kolaylığı sunarak bu alandaki çıtayı gittikçe yükseltmektedir. Ücretsiz bir hesap oluşturarak 25 kişiye kadar video konferans görüşmesi düzenleyebilirsiniz.

Ücretsiz bir hesap açmak için signup.lifesize.com adresine giderek üyeliğinizi oluşturabilirsiniz. Arkadaşlarınıza konferans bağlantısını göndererek toplantıya davet edebilirsiniz. Video konferans görüşmeleri bilgisayar tarayıcısından ve mobil tarayıcılardan yapılabilir.

Herhangi bir uygulama indirmeden doğrudan tarayıcı üzerinden ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca sınırsız toplantı süresi, yerleşik ekran paylaşımı, HD kalitesinde video ve kurumsal düzeyde güvenilirlik sunan lifesize en iyi video konferans uygulamalarından biridir.

Uygulamayı Kullanmak için:

Skype

skype video konferans - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Cnet & Photoshop

Skype, Microsoft tarafından geliştirilen, bilgisayarlarda, tabletlerde ve mobil cihazlarda kullanılabilen, İnternet üzerinden görüntülü ve sesli görüşmeler yapmanıza imkan sağlayan çok fonksiyonlu bir iletişim uygulamasıdır. Skype, ücretsiz olarak 50 kullanıcıya kadar video konferans görüşmesine imkan tanır.

Ayrıca, video konferansa katılmak isteyen kullanıcıların, üyelik oluşturması ve uygulamayı indirmesi gerekmez. Sadece toplantıyı düzenleyen kişinin üyelik oluşturması ve sohbet linkini arkadaşları ile paylaşması yeterlidir. Üyeliği olmayan kullanıcılar, chrome gibi tarayıcıları kullanarak sohbete katılabilir. Uygulamada ekran paylaşma özelliği de vardır bu özellik uzaktan eğitim çalışmaları için kullanılabilir.

Uygulamayı Kullanmak için:

CISCO Webex

webex cisco - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Cisco Webex

CISCO markası normalde ücretli ve kaliteli hizmetler sunan kurumsal bir markadır. Webex ise bu şirket tarafından sunulan ücretsiz bir web konferans çözümüdür. Ücretsiz olarak 100 kişiye kadar video konferans yapmanıza olanak tanır.

Yapabileceğiniz arama sayısında sınır yoktur ve ücretsiz bir hesap oluşturarak 1 GB bulut depolama alanı elde edersiniz. Konferanslar sırasında ekran paylaşımı, video kaydı ve dosya paylaşımı gibi özellikler için birçok destek bulunur.

Uygulamayı Kullanmak için:

Jitsi

jitsi - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Jitsi.org

Jitsi, %100 ücretsiz ve açık kaynaklı bir projedir. Kullanımı oldukça kolaydır. Jitsi’nin internet sitesine (https://meet.jit.si) girip yeni toplantı başlat butonuna tıklayarak üyelik oluşturmadan video konferans başlatabilirsiniz. Konferansı oluşturduktan sonra linki arkadaşlarınızla paylaşarak onları davet edebilirsiniz. Toplantıya yabancıların katılmasını engellemek için konferans odasına şifre oluşturabilirsiniz.

Uygulama teorik olarak “sınırsız” katılımcıya hizmet verebilmektedir. Ancak, gerçek sınırı kaçtır bunu ancak deneyerek öğrenebilirsiniz. Ayrıca, Jitsi uygulaması, konferans sırasında ekran paylaşımı yapmanıza ve sohbeti kaydetmenize imkan tanır.

Uygulamayı Kullanmak için:

BlueJeans

bluejeans - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: Bluejeans

BlueJeans, 2009 yılında kurulan, hem büyük hem de küçük firmalara video konferans ve büyük ölçekli video toplantı ihtiyaçları için hizmet veren bir video konferans platformudur. Bu hizmet web toplantılarını, sesli toplantıları ve video konferansları destekler. BlueJeans’in ürünü doğrudan tarayıcıdan çalışır, Microsoft Teams, Facebook Workplace gibi iş uygulamaları ile entegre halde çalışabilir.

Uygulama temelde ücretsiz bir hizmet sunmaz ama 7 günlük ücretsiz deneme yapmanıza izin verir. Ücretsiz deneme süresi boyunca 50 kişiyle video konferans gerçekleştirebilirsiniz. Uygulama tarayıcı üzerinde çalışıyor ancak, ekran paylaşımı ve dosya paylaşımı gibi özellikleri kullanabilmek için uygulamayı indirmeniz gerekmektedir.

BlueJeans, diğer video konferans uygulamalarına göre daha az özelliğe sahip gibi görünüyor; fakat BlueJeans uygulaması, kurumsal güvenlik, etkili gizlilik protokolleri ve yüksek performans sunuyor. Ücretli çözümler 10$ -14$ arasında değişiyor. Eğer bütçeniz yoksa 7 günde bir yeni üyelik açarak uygulamayı kullanabilirsiniz.

Uygulamayı Kullanmak için:

WeChat

wechat video konferans - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: WeChat

WeChat, 2011 yılında Çin’de geliştirilen Whatsapp benzeri bir iletişim uygulamasıdır. Uygulama, Çin ve çevresindeki ülkelerde yaşayan 1.16 Milyar kişi tarafından kullanılmaktadır. WeChat ilk çıktığı dönemde 4 kişinin grup toplantısı yapmasına izin veriyordu. Yakın zamanda video konferans aramalarını geliştiren WeChat, artık 9 kullanıcının görüntülü olarak görüşmesine imkan sağlamaktadır. Uygulama, Windows’da Mac OS’da ve mobil platformlarda kullanılabilir.

WeChat, doğrudan video konferans uygulaması değildir. Whatsapp gibi sosyal iletişim uygulamasıdır. Whatsapp’tan farkı 9 kişiyle grup sohbetini desteklemesidir. WeChat uygulamasını, video konferans amaçlı kullanacaksanız; anlık kullanıcı limitinin 9 olduğunu ve görüşme yapmak istediğiniz kişilerin bu uygulamayı indirmesi gerektiğini bilmelisiniz.

Uygulamayı Kullanmak için:

 GoToMeeting

gotomeeting - En İyi Ücretsiz Video Konferans Uygulamaları
Resim: GoToMeeting’in Resmi Youtube Kanalı

GoToMeeting, LogMeIn tarafından sağlanan bağımsız bir web konferans hizmetidir. Beklendiği gibi, sesli ve görüntülü konferansın yanı sıra ekran paylaşımı yapmanıza da imkan sağlar. GoToMeetings uygulamasını diğer birkaç uygulamadan ayıran özelliklerden biri, mobil dostu olmasıdır. GoToMeetings, arama ve görüntü kalitesini en üst düzeye çıkarmak için birçok ek ayar sunar.

Uygulama temelde ücretsiz bir hizmet sunmuyor; ancak 14 günlük ücretsiz deneme imkanı sağlayarak hizmeti test etmenize izin veriyor. Deneme süresi bittikten sonra isterseniz aylık 10€ vererek 150 kişiyle video konferanslar gerçekleştirebilirsiniz. Bütçeniz yoksa 14 günde bir yeni hesap oluşturarak uygulamayı kullanabilirsiniz.

Uygulamayı Kullanmak için:

Sonuç

Yukarıda tanıttığım tüm uygulamalar, video konferans düzenlemek için harika çözümler sunar. Ben, bu uygulamalardan en çok Lifesize, Cisco Webex ve Skype uygulamasını beğendim. Bunun nedeni, hem ücretsiz olması hem de diğer uygulamalara göre daha çok kişiyle video konferans düzenlemeye imkan sağlamasıdır.

Bu yazıyı beğendiyseniz, en iyi fotoğraf düzenleme uygulamalarını tanıttığım yazıyı da okuyabilirsiniz.

Mehmet Emin Soylu – Uygulama Tanıtımları

Yazar: Mehmet Emin Soylu

Ben Mehmet Emin Soylu 2008 yılından bugüne, İnternet ve teknoloji ile ilgileniyorum. Teknoloji, tasarım ve eğitim gibi konularda yazılar yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir