Kutuplaşma, son yıllarda en çok duyduğumuz sözlerden biri. “Türkiye kutuplaşıyor”, “Kutuplaşıyoruz…”, “Bölünüyoruz” gibi birçok söylemler bilinçli bir şekilde toplumumuzun zihinlerine pompalanıyor. Amaçları; Türk toplumunu ayrıştırmak, bölüp parçalamak, kardeşi kardeşe kırdırmak ve topyekûn bir çöküşün adımını atmak… Hâl böyle iken ülkemizin ihtiyacı; birlik ve beraberliği sağlayacak, kutuplaşmayı ve bölünüp parçalanmayı ortadan kaldıracak, bir birlik dilinin oluşturulmasıdır.
Birlik diline neden ihtiyacımız var?
Türk toplumu var oluşundan bu yana; boydan beylik, beylikten devletler kurmuştur. Alparslan’ın 1071’de Malazgirt’e girmesiyle Anadolu’nun dört bir yanına dağılan Türk Boyları birbirlerinden fiziksel olarak ayrı olsalar da aslında aynı birlik dilinin demetleriydi. Birlik beraberlik sağlayamayan boylar, beylikler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır.
Birlik ve beraberliği sağlayan boylar ise daha da güçlenerek beylik oluşturmuşlar ve diğer beyliklerle bir olup devlet kurmuşlardır. Üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devletinde de ne zaman ki ayrışma başlamış, birlik beraberlik ruhu azalmış, kutuplaştırıcı söylemler artmış, işte o zaman Osmanlı Devleti gerilemeye başlamış ve akabinde yıkılış sürecine girmiştir.
Tarih gösteriyor ki; birlik dilini kullanmayıp ayrıştırıcı bir dil kullananlar, ülkelerinin parçalanıp yok olmasının en büyük müsebbibidir. Ortadoğu’da parçalanmaya yüz tutmuş devletler bunun en bariz örneğidir. Aynı şekilde Türkiye’de, birlik dilinden uzaklaşıp, kutuplaştırıcı bir dilin kullanıldığı dönemlerde gerilemiş ve sürekli iç sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Birlik ve beraberliği sağladığı zamanlarda ise büyük gelişmeler göstermiş, istikrar sağlanmıştır. Milletimiz, birlik dilini kullanarak tek vücut olmuş, nice savaşlar kazanmış, darbelere göğüs germiş, iç ve dış tehditlere karşı yekvücut olup mücadele etmiştir.
Tüm bu örnekler birlik dilinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun göstergesidir. Birlik dilini kullanmayan, birbirlerini ötekileştiren, ayrıştıran toplumlar yok olmaya mahkûmdur. Birlik ve beraberlik için çalışan bireyler olmak dileğiyle. Allah (cc) ülkemizin birliğini, beraberliğini daim eylesin.
Mehmet Emin SOYLU – Yerli Düşünce Dergisi
1 thoughts on “Birlik beraberliğin devamı için: Birlik Dili”
Mustafa Soytürk
(22 Aralık 2017 - 08:51)Ülkemizin birlik beraberliğe ihtiyacı olduğu günlerde çok güzel yazılmış bir yazı.