Savaş, ülkeleri maddi ve manevi zorluklara sürükleyen acımasız bir unsurdur. Devletlerin olası bir savaşa hazırlanmaları da oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirgeyecek en önemli faktördür. Değişen teknolojiler savaş şartlarını ve eşitliği değiştirmiştir. Geçmişte kılıç ve ok ile yapılan savaşlardan, günümüzde uçak ve füze gibi araçlarla yapılan savaşlara geçtik. Füze ve uçak gibi savaş araçlarının gelişmesi devletlerin hava savunma sistemleri geliştirmelerine neden olmuştur.
Hava savunma sistemi, uzaktan gelen bir füzenin veya bombanın belirli bir mesafeden radarları ile tespitini yaparak bünyesinde bulunan imha füzeleri ile etkisiz hale getirilmesini sağlar. Hava savunma sistemleri, ülke sınırları içine giren, kimliği belirsiz uçakları veya ülke topraklarını tehdit eden füzeleri etkisiz hale getirmek için kullanılır.
Yazıda Neler Var?
En İyi Hava Savunma Sistemleri
Bu listede dünyanın en iyi hava savunma sistemleri incelenecektir. Balistik füzeleri ve balistik hava savunma sistemlerini anlattığım yazılar yakın zamanda paylaşılacaktır.
1. S-400 Hava Savunma Sistemi
S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300’den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir. Rusya’nın ve dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biridir.
NATO ülkeleri tarafından SA-21 Growler olarak da bilinen S-400’ün çeşitli bileşenleri var: dört füzeye kadar taşıyan ve fırlatan bir araç ve farklı frekanslarda çalışan ayrı bir radar. S-400’ü eski sistemlerden ayıran en önemli faktör, birden fazla uçağı ortalama 250 kilometrede ve yaklaşık 82.000 feet yükseklikte hedefleme ve saldırı kabiliyetidir.
S-400 Hava Savunma Sisteminin Özellikleri
2. MIM-104 Patriot Hava Savunma Sistemi
Uçaklara olduğu kadar, taktik balistik füzelere karşı da kullanılabilmektedir. Körfez Savaşında Irak’ın elindeki Scud füzelerine karşı pek bir etkisi olmamıştır. Track Via Missile (Füze Güdüm Sistemiyle İzleme) Tam güdümlüdür.
Mobil ve sâbit rampadan kullanılabilir. Çok fonksiyonlu AN/MPQ 53 radarı mevcuttur. Amerika, Körfez Savaşında, Türkiye, İsrail ve Suudî Arabistan’daki önemli sanayii merkezlerini, limanları ve diğer stratejik yerler dâhil yerleşim merkezlerini korumak için Patriot ve Hawk füze bataryalarını kullanmıştır.
Bu savaşta Patriot, Hawk ve E-3 Awacs sistemleri birbirlerini tamamlayarak bölge savunması görevini yerine getirmişlerdir. Esas itibarıyla hava savunmasının sevk ve idâresini yapan Patriot atış ünitesi, diğer ana parçalardan ayrı olarak görev yapmaktadır.
Patriot Hava Savunma Sisteminin Özellikleri
3. Thaad Hava Savunma Sistemi
Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması veya kısaca THAAD, kısa ve orta menzilli tehdit unsurlarına karşı geliştirilmiş, ABD kara kuvvetlerine ait bir balistik füze savunma sistemidir. Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen THAAD sistemi genel olarak Scud ve benzeri KMBF’ler için bir ara çözüm olarak envantere girmiş olsa da, daha gelişmiş ve uzun menzilli kıtalararası balistik füzelere karşı da kısmen savunma yeteneğine sahiptir.
4. Davids Sling Hava Savunma Sistemi
David’s Sling savunma sistemi, orta seviye bölgesel füze savunması sağlamak için İsrail’in çok katmanlı füze savunma mimarisinin önemli bir unsurunu oluşturuyor. David’s Sling, taktik balistik füzelere, orta ila uzun menzilli roketlere, düşman uçaklarına, insansız uçaklara ve Scud füzeleri de dahil olmak üzere seyir füzelerine karşı uçtan uca vurma koruması sunar.
2017 yılında tamamen faaliyete geçen David’s Sling, Raytheon ve İsrailli şirket Rafael Advanced Defence Systems tarafından ortaklaşa geliştirildi. David’s Sling, gelişmiş sensörler, kontrol sistemleri ve elektronik olarak taranan aktif bir Stunner füzesinden oluşur. Tekrarlanan testler, sistemin yüksek kalibreli roketler ve kısa menzilli balistik füzelerin büyük hacimlerini imha etmede başarılı olduğunu kanıtladı.
5. SAMP/T Hava Savunma Sistemi
SAMP/T, mevcut ve gelecekteki hava kaynaklı tehditlere karşı nokta savunması için tasarlanmış bir hava savunma sistemidir. Balistik füzelere karşı koyan Avrupanın ürettiği sistemlerden sadece bir tanesi olan SAMP/T, Eurosam tarafından geliştirilmiştir. Sistem, İHA’lara, seyir füzelerine, 600 km’ye kadar kısa menzilli balistik füzelere ve savaş uçaklarına karşı koruma sağlamak için İtalya ve Fransa tarafından üretiliyor.
6. HQ-9 Hava Savunma Sistemi
Çin’in yeni kuşak uzun menzilli savunma sistemlerinin, aktif radar hedef aramalı, orta menzilden uzun menzile kadar değişken bir dizi hava savunma füzesi ile donatılabilen türüdür.
Benzeri S-300V gibi HQ-9’da iki kademeli bir füze sistemi vardır. Yaklaşık 2 ton kütleli ve 6.8 m uzunluğundaki füzenin ilk kademesi 700 mm ve 2. kademesi 560 mm çapındadır. Füze 180 kg savaş başlığı ile donanmıştır, en fazla 4.2 Mach hıza erişebilir ve 200 km bir menzile sahiptir. HQ-9’un Vektörel İtiş Kontrol sistemi (TVC – Thrust Vector Control) görsel olarak onu Rus S-300V’den belirgin bir şekilde ayırır.
7. 9K37 BUK Hava Savunma Sistemi
Bu sistem, orta menzilli yüzeyden hava sistemine ailesine dahil olan kendinden tahrikli bir sistem olarak tasarlanmıştır. Bu sistem Sovyetler Birliği’nin ve SSCB’nin devamı olan Rusya Federasyonunun ortatay çıkardı bir savunma sistemidir. Bu sistem temel olarak insansız hava araçlarını, akıllı bombaları, döner kanatlı uçakları ve seyir füzelerini kontrol etmek ve karşı koymak amacıyla kullanılmaktadır.
8. BARAK 8 Savunma Sistemi
Bu sistem hem Hindistan hem de İsrail tarafından ortak üretim olan bir savunma sistemidir. Sistem AYRICA MR-SAM veya LR-SAM olarak da adlandırılır. Sistemin hem deniz hem de kara temelli varyasyonları mevcuttur.
Barak 8, orijinal Barak 1 füzesini temel alıyor ve RIM-162 ESSM gibi orta menzilli deniz sistemlerine ve hatta SM-2 Standardı’na daha da yakınlaşacak menzil uzantılarının yanı sıra daha gelişmiş bir arayıcıya sahip olması bekleniyor. İsrail 30 Temmuz 2009’da iyileştirilmiş Barak II füzesini başarıyla test etti. Radar sistemi 360 derece kapsama alanı sağlıyor ve füzeler gelen füzeyi gemiden 500 metre mesafeden etkisiz hale getirebiliyor.
9. Type 03 CHU-SAM Savunma Sistemi
Japonlar tarafından geliştirilen bu sistem 2007 yılından bu yana Japonya ordusu tarafından kullanılmaktadır. Chu-SAM hava savunma sistemi, bir kumanda merkezi, radar ünitesi, fırlatıcı ve aktarıcı dahil olmak üzere 8 × 8 kros armatörsüz kamyondan meydana geliyor ve bir ünitede 2.5 Mach hıza ulaşan altı füze vardır. Sistem aynı anda 100’e kadar hedef izleyebiliyor ve aynı anda 12’yi hedefleyebiliyor, savaş uçakları, helikopterler ve seyir füzeleri ile bağlantı kurabiliyor.
Bu yazıyı beğendiyseniz Dünyanın en iyi savaş uçaklarını anlattığım yazımı da okuyabilirsiniz.
Mehmet Emin Soylu – Askeri Teknoloji