Film izlemeyi sevenler için, son 20 yılda çıkmış ve beni en çok etkileyen, En İyi 20 Biyografik Filmin bir listesini hazırladım. Listedeki her filmi daha önce izledim ve çok beğendim. Sizlerin de bu listedeki filmleri beğeneceğini umuyorum. Eklemek istediğiniz biyografik filmleri, yorum kısmından bana bildirebilirsiniz.
Yazıda Neler Var?
En İyi Biyografik Filmler
1. A Beautiful Mind – Akıl Oyunları
Akıl Oyunları (İngilizce: A Beautiful Mind), Nobel ödüllü Amerikalı matematikçi John Nash’in hayat hikâyesini anlatan, yönetmenliğini Ron Howard’ın yaptığı 2001 yapımı biyografik dram filmi. Film, aynı adlı kitaptan senaryolaştırılmıştır. Esasen, John Nash adında bir şizofren matematikçinin hayat hikâyesidir.
2. Schindler List – Schindlerin Listesi
Schindler’in Listesi yönetmenliğini Steven Spielberg’in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler’in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler’i ve bu kurtarmayı konu edinen biyografik film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödüllerini kazanmıştır.
3. The Imitation Game – Enigma
Enigma, ABD yapımı uyarlama sinema filmi. Başrollerini Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley’in paylaştığı filmin yönetmenliğini Morten Tyldum yapmaktadır. Film, Alan Turing adlı matematikçinin II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı Enigma kodunu çözme çabasını anlatan bu film; en beğendiğim biyografik film diyebilirim.
4. The Pianist – Piyanist
Piyanist drama türünde, 2002 yılında çekilmiş, yönetmenliğini Roman Polanski’nin yaptığı, senaryosunu Ronald Harwood’ın, Wladyslaw Szpilman’ın hayatını anlattığı kitabın üzerine kurduğu Fransa-Almanya-Polonya ortak yapımı filmdir. Wladyslaw Szpilman, Polonyalı başarılı bir piyanisttir. II. Dünya Savaşı’nda Almanların Polonya’yı işgal etmesiyle hayatı kâbusa döner. Yahudi olduğu halde şans eseri toplama kamplarına gitmekten kurtulur ve Varşova’nın varoşlarında yaşamaya başlar. Daha sonra Wilm Hosenfeld isimli bir Alman subayının yardımıyla hayatta kalmayı başarır.
5. 12 Years a Slave – 12 Yıllık Esaret
12 Yıllık Esaret, 2013 İngiliz-Amerikan yapımı tarihsel epik dram filmidir. Film New York Eyaletinde özgür bir siyahi olarak doğmuş olan ve 1841 yılında Washington DC’de kaçırılıp köle olarak satılan Solomon Northup’un 12 yıl boyunca köle olarak geçirdiği yaşamı anlatmaktadır.
6. Der Untergang – Çöküş
Çöküş 1945 yılı Nazi Almanyası’nda Adolf Hitler’in son günlerini ve Berlin’in düşüşünü anlatan 2004 yapımı Almanya filmidir. Oliver Hirschbiegel’in yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Joachim Fest isimli tarihçinin yazdığı Inside Hitler’s Bunker (Hitler’in Sığınağında) adlı eserden esinlenilmiştir. Son günlere ait anılar kısmen Albert Speer’in kısmen de Hitler’in sekreteri Traudl Junge’nin anılarına dayanmaktadır.
7. The Intouchables – Can Dostum
Can Dostum yönetmenliğini Olivier Nakache ve Éric Toledano’nun üstlendiği, komedi-drama türündeki 2011 yapımı Fransız filmi. Başrollerini François Cluzet ve Omar Sy paylaşmaktadır. Yamaç paraşütü kazası sonrası boynundan aşağısı felç olan bir adam ile kendisine yardımcı olması adına işe aldığı yardımcısının hikâyesini konu almaktadır.
8. The Wolf of Wall Street – Para Avcısı
Para Avcısı 2013 ABD yapımı kara komedi filmidir Yönetmenliğini Martin Scorsese üstlenmiştir, senaryosu Jordan Belfort’un aynı isimli otobiyografik romanından Terence Winter tarafından uyarlanmıştır. Filmin başrolünde hırslı borsacı Jordan Belfort rolünde Leonardo DiCaprio yer almaktadır.
9. Ip Man
Ip Man, yapımcılığını ve yönetmenliğini Wilson Yip’in üstlendiği 2008 yapımı Hong Kong filmi. Büyük Wing Chun ustası ve Bruce Lee’nin hocası Yip Man’ın yaşamına dayalı biyografik dövüş sanatları filmi. Hikâye İkinci Çin-Japon savaşı sırasında Foshan şehrinde meydana gelen olaylara odaklanmaktadır.
10. The Pursuit of Happyness – Umudunu Kaybetme
Gabriele Muccino’nun yönetmenliğini üstlendiği Amerikan yapımı dram filmidir. Chris Gardner’ın biyografisi niteliğinde olan filmde Gardner’ı Will Smith canlandırmıştır. Umudunu Kaybetme Will Smith ve 9 yaşındaki gerçek oğlu Jaden Smith’in muhteşem oyunlarıyla, Hollywood’dan bile zaman zaman “irfanî sinema” örnekleri çıkabildiğini gösteren dokunaklı bir baba-oğul öyküsü sunuyor.
11. Into the Wild – Özgürlük Yolu
Jon Krakauer’ın 1996 yılında yayımlanan ve Christopher McCandless adındaki bir gencin maceraları hakkında, filmle aynı ada sahip, kurgusal olmayan bir kitabından uyarlanmış, 2007 yapımı sinema filmi. Türkçede Özgürlük Yolu olarak da bilinen filmin ve uyarlandığı kitabın orijinal İngilizce adı Vahşi Doğaya Doğru anlamına gelir ve adını eserin başlarındaki “I now walk into the wild” (Şimdi vahşi doğaya doğru yürüyorum) cümlesinden alır.
12. The Aviator – Göklerin Hâkimi
Göklerin Hâkimi 2004 yapımı Film, Howard Huges üzerine bir biyografik çalışmadır. Kendisi havacılık ve sinema alanında parlasa da aşk hayatı da yeterince göz kamaştırıcıdır. İkinci Dünya Savaşında bile uçaklarını savaş uçaklarına uyarlayarak kariyerini yukarılara çıkartmıştır. Ancak her şey Hughes için doğru değildir çünkü onun kendi üzerinde yarattığı baskı birçok erkeğin asla tahammül edemeyeceği türdendir.
13. 127 Hours – 127 Saat
127 Saat (İngilizce özgün adı 127 Hours), 2010 yapımı, başrolünü James Franco’nun üstlendiği, Aron Ralston adlı dağcının başından geçen kazanın anlatıldığı biyografik film.
14. American Gangster – Amerikan Gangsteri
Amerikan Gangsteri, yönetmeni Ridley Scott olan 2007 yapımı film. American Gangster 1970’li yılların başlarında New York’un Harlem semtinin tehlikeli sokaklarında uyuşturucu ticaretini kontrolü altına alarak bir suç imparatorluğu kuran gerçek bir karakteri, Frank Lucas’ı konu alıyor.
15. Dallas Buyers Club – Sınırsızlar Kulübü
Film, uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof’un hayatından esinleniyor. Ron Woodroof’a 1986 yılında AIDS yüzünden 30 günlük ömür biçilir. Teşhiş sonrası FDA kurumundan yasal onaylı olarak kullanabileceği tek ilaç olan AZT’yi almaya başlayan Ron hızla ölümün eşiğine doğru sürüklendiğini fark eder. Çareyi ABD’de yasal olmayan ama dünyanın dört bir yanında bulunan, doğal ilaçlara başvurmakta bulur. Kendisiyle ilgilenen doktorlardan biri olan arkadaşı Eve Saks’ın da yardımıyla Ron farkında olmadan çevresindeki hastalar için de bir iletişim ve satış ağı kurmuş olur. “Dallas Buyers Club” olarak bilinen bu oluşum FDA’nın tedavisi yerine alternatif tıbbı tercih edenlerin çaresi olur ve dahası hastalar üzerinde onaylı AZT’den daha çok işe yarar.
16. Invictus – Yenilmez
Yenilmez 2009 çıkışlı biyografik drama filmi. Güney Afrika’da yapılan 1995 Ragbi Dünya Kupası boyunca Nelson Mandela’nın hayatını anlatmaktadır.
17. Black Mass – Kara Düzen
Scott Cooper’ın yönetmenliği yaptığı ve Johnny Depp’in başrolde oynadığı Black Mass, bir devlet senatörünün kardeşi ve Güney Boston tarihindeki en şiddetli suçlu olan Whitey Bulger’in gerçek hikayesini konu alıyor.
18. The Kings Spech – Zoraki Kral
Tom Hooper’ın yönetmenliğini yaptığı The Kings Speech, Kral VI. George’un 1936’da İngiliz İmparatorluğu’nun tahtına yaptığı hazırlıksız yükseliş ve hükümdarın kekemeliğini yenmesine yardım eden konuşma terapistini konu alıyor. The Kings Spech, 83. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film Akademi Ödülü, En İyi Yönetmen (Tom Hooper), En İyi Erkek Oyuncu (Colin Firth) ve En İyi Özgün Senaryo (David Seidler) ödüllerini kazandı.
19. Public Enemies – Halk Düşmanları
Public Enemies 2009 yapımı film. Bryan Burrough’un Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933-43 isimli kitabından sinemaya uyarlanmıştır. Yönetmenliğini Michael Mann yapmıştır. 1930’larda Büyük Bunalım döneminde geçen filmde FBI ajanı Melvin Purvis’in o zamanın ünlü suçluları John Dillinger, Baby Face Nelson, ve Pretty Boy Floyd’u durdurmaya çalışması anlatılmaktadır.
20. Rush – Zafere Hücum
Rush, Ron Howard’ın yönettiği ve 1976 Formula One sezonu sürücüleri James Hunt ve Niki Lauda arasındaki rekabeti anlatan, senaryosunu Peter Morgan’ın yazdığı 2013 ABD yapımı biyografik aksiyon filmidir.
Film listesini okuduğunuz için teşekkürler. Film listesini beğendiyseniz, en iyi distopik dizileri anlattığım yazıyı da okuyabilirsiniz.
6 thoughts on “Son 20 Yılda Çıkan En İyi 20 Biyografik Film”
Deniz Tatlı
(5 Ekim 2019 - 04:38)Güzel liste teşekkürler.
Ramiz
(8 Ekim 2019 - 14:30)Çok güzel bir liste teşekkürler.
Derya Laleli
(9 Ekim 2019 - 03:28)Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
Demet Sönmez
(7 Kasım 2019 - 03:54)Çok güzel bir liste olmuş. Popüler belgesellerden sıkılanlar için nokta atışı bir yazı.
Meryem Yakut
(17 Ocak 2020 - 06:18)Liste çok iyi olmuş tebrikler.
Turgut Reisoğlu
(20 Ocak 2020 - 17:17)Liste çok kapsamlı ve iyi hazırlanmış, listeden güzel filmler buldum. Teşekkürler