Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde açıkladığı ‘çılgın projeler’den biri olan Kanal İstanbul ve Yeni Şehir projesinin detayları ortaya çıktı. Sosyal Medya’da yayımlanan Kanal İstanbul tanıtım filminde verilen bilgilere göre; Kanal İstanbul etrafında kurulacak yeni şehir 7.5 milyonluk nüfusuyla İstanbul’un içinde İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük kenti olarak kurulacak.
Yazıda Neler Var?
453 milyon metrekareye kurulacak
Tanıtım videosunda verilen bilgilere göre; Kanal İstanbul ve Yeni Şehir alanı 453 milyon metrekare büyüklüğe sahip olacak. Bu alanın 78 milyon metrekarelik bölümü havaalanı, 30 milyon metrekaresi Kanal İstanbul, 33 milyon metrekaresi Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekaresi yollar, 167 milyon metrekaresi imar parselleri, 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlardan oluşuyor.
146 milyon metrekare yeşil alan
Ayrıca yollara ayrılan alanın içinde 26 milyon metrekare agaçlandırılmış kaldırım refüj ve imara ayrılmış alanın içinde 83 milyon metrekare yeşile ayrılmış alan bulunacak. Böylelikle Yeni Şehir ve Kanal İstanbul projesinde toplam yeşil alan büyüklüğü 146 milyon metrekareye ulaşacak.
Kanal İstanbul’a 10 köprü yapılacak
Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı’ndan geçerek ve Terkos Gölü’nün Doğusu’ndan Karadeniz’e kavuşan Kanal İstanbul’un 400 metre genişliği, 25 metre derinliği, Küçükçekmece göl geçişinde bin metre ila 2 bin 200 metre arasında değişen genişliği bulunacak. Kanal boyunca 5’i devlet karayollarını, 5’i ise kanalın her iki yakasını birbirine bağlayan her biri farklı bir dizyna sahip 10 köprü inşa edilecek.
Kanal boyunca her iki yaka da 100’er metre genişliğinde alanlar yeşile, parklara ve rekreasyona ayrılacak. Bu alanlara erişimi sağlayacak, her iki yakada 50’şer metre genişliğinde 8 şeritli sahil caddeleri ve bu caddelerin altına 150 bin araç kapasiteli otoparklar inşa edilecek.
Yenişehir’de ‘Serbest Bölge’ kurulacak
Küçükçekmece kıyısında, Karadeniz girişinde ve kanal güzergahında çeşitli yerlerde sergi, konferans, gösteri merkezi ve müze gibi birimleri barındıracak kültür merkezleri yapılacak. Kanal içinde yer alan haliçlerden birinde serbet bölge oluşturularak, Türkiye, Almanya, Amerika, Japonya, Çin, Hindistan, Fransa, Tayland, İtalya, Brezilya, İran, İspanya ve başka ülkelerin karekteristik mimarisini temsil eden yapılar inşa edilmesi planlanıyor. Bu yapıların alt katları restoran, üst katları ise home ofis olarak kullanılacak ve yapıların işletmesi ise yapı hangi ülkeyi temsil ediyor ise o ülke insanlarına yaptırılacak.
72 bin kişilik Merkez Camii
Kanal İstanbul’un Doğu Yakası’nın tam merkezinde, Merkez Camii ve Külliyesi inşa edilecek. Merkez Camii Külliyesi’nin içinde, kültür ve eğitim merkezi, Osmanlı çarşısı, aş evi ve apart otel yer alacak. İçinde ve avlusunda 72 bin kişi ibadet edebilecek.
Dünyanın 460 ‘harikası’ Yenişehir’e dikilecek
Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak Yeni Şehir’de geleneksel mimari ile modern mimarinin uyumu hedefleniyor. Bu amaçla Kanal İstanbul’un her iki yakasında toplamda 46 kilometre olan yüksek rakımlı tepelerin üst noktası dünyadaki en yüksek yapı dizisine ayrılmış. Bu yapılar tepenin en yüksek noktasında 100 metre genişliğindeki imar parsellerinde 100 metre aralıklarla yerleştirimiş 460 yapı olarak inşa edilecek.
Bu yapıların yükseleceği imar parselerinin her iki yanında ise 50’şer metre genişliğinde, 8 şeritli yollar yapılacak ve bu yolların altına 160 bin araçlık otopark inşa edilecek. Bu tepe noktadan Kanal’a doğru yer alan eğimli yamaçlarda ise 14 kattan 2 kata kadar azalan apartmanlar, teras evler ve villalar yapılacak.
Türkiye’nin tarihi yapıları klonlanacak
Kanal boyunca uzanan yeşil ve rekreasyon alanlarının uygun kısımlarında; Boğaz’da ve Türkiye’de yer alan tarihi geçmişiyle öne çıkan saray, yalı, konak gibi yapıların benzerleri inşa edilecek ve turizmin hizmetine sunulacak.