Akıllı telefonların olmadığı Süper hızlı bilgisayarların olmadığı 1990’lı yılların teknolojik gelişmişliğine baktığımızda. Eğitim, sanayi gibi alanlarda ve en önemlisi sağlık alanında yeterince teknolojik birikim ve imkanlar yok. Durum böyle olunca, zamanın elverdiği şartlarla hastalar tedavi edilmeye çalışılıyor, yanık derilere alternatif tıp reçeteleri uygulanıyor. Hasta ölümleri yüksek oranda olmasına rağmen, iyileşenler de olabiliyor.
Yıl 2014… “>Akıllı telefon, süper hızlı bilgisayarlar, birbirinden fonksiyonel teknolojik cihazlar vb. Yok yok diyebileceğimiz bilgisayar çağındayız. Teknoloji sadece eğitim, tarım, sosyal hayat alanlarında değil, sağlık sektöründe de başrol oyuncularından biri oldu. Gelen hastalara, bilgisayarlar yardımıyla modern tıp teknikleri uygulanıyor ve şifaya ulaşabiliyorlar. En zor ameliyatlar dahil birçok tıbbi operasyonda baş rolde oynayan bilgisayar ve teknolojik cihazların desteğiyle hastalar, sağlıklarına kavuşabiliyor.
İki farklı dönem. Dile kolay aradan 24 yıl geçiyor ve teknoloji alanında devrim niteliğinde yeniliklere imza atılıyor. Gün geçmiyor ki, üretilen yeni bir cihaz hayatımıza girmesin. bilim ve teknoloji alanında yenilikleri, çeviri ve özgün makalelerle hazırlayıp sizlere sunmaya devam ediyoruz. Okuduğunuz bu haberde de, özellikle yanık derinin tedavisinde kullanılabilecek ve deneyler sonucunda insan derisini üretmeyi başaran SkinPrint adı verilen 3D Bio yazıcıyı sizlere tanıtacağız.
Teknolojinin gelişmesiyle, insan derisi üretilemeye çalışılıyor. Şu ana kadar üretilen derinin kalitesi ve ihtiyaçlara yeterince cevap verememesinden dolayı birçok tedavide kullanılamıyor. Birçok tıbbi vakada, Allah’ın bize bir lütfu olan vücudumuz, kendini yenileyerek çoğu hastalığı iyileştirebiliyor. Fakat özellikle yanık veya cilt hastalıklarında, cilt kaybında aşırıya gidilmesinden dolayı, bu tür vakalarda doku mühendisleri ve cilt doktorları devreye girebiliyor. Kalite ve miktar yönünden ihtiyacı yeterince karşılanmamasından dolayı, insan derisinin üretilme ihtiyacı duyuluyor.
SkinPrit
Hollanda merkezli Leiden Üniversitesi ’nde çalışmalarını sürdüren 4 öğrenci, SkinPrint adında yeni bir kavramla sağlık alanında ses getirdiler. 4 kişilik ekipten yapılan açıklamada: “ SkinPrint 3D Bioprinter ile insan derisi üretmek bu soruna çözüm olacaktır. ” denildi. Saç ve cilt hücrelerini veya kök hücre üretilmesini sağlayan Pluripotent Kök Hücre (İPS) ile 3D Bioprinter’i birleştiren SkinPrint, kök hücrelerini geliştirmek amacıyla kullanılmış olan kök hücreler, Bioprinter’in mürekkebi görevini üstleniyor. Katman katman basılan hücreler ile işlemin sonunda tüm cilt katmanlarının oluşturulması amaçlanıyor.
Bir fikir olarak SkinPrint, Hollanda’da 14 Mayıs 2014 günü düzenlenen törenle En Büyük Öğrenci Girişimciler Ödülü olan Philips Dijital İnovasyon Ödülü’nü kazandı. Ödüllü fikir olan SkinPrint, yapılan çalışmalar sonucunda başarıya ulaştı. Çalışma ekibinin lideri Ingmar van Hengel: “Biz sadece yanık hastalarının sağlıklı derisinden bir parça aldık ” diyor. “ SkinPrint tıbbi bir devrimdir ” diyerek fikrin önemine dikkat çeken Hengel, “3D Bioprinter ile iPS teknolojisi deri üretim süreci ve cildin kalitesini arttıracaktır.” söyleyerek, özellikle yanık derilerin tedavisinde deri üretimi ve cilt kalitesi açısından önemine dikkat çekiyor.
İnsan derisinin üretilebilmesi için Avrupa İlaç Ajansından sertifika almak zorunda olan ekibin lideri Hegel: “ Bu nedenle bu metodun güvenli olduğunu kanıtlamalıyız. Neyse ki, biz İsviçre Profesör Ernst Reichmann ile çalışıyoruz, kendisi deri alanında uzman. Onunda yardımıyla bence hastaneler beş yıl içerisinde 3D yazıcı ile insan derisi üretebilecek. ” dedi.
Yanık, cilt kanseri veya deri hastalıklarında, modern tıbbın desteğiyle tedavi geliştirmeyi amaçlayan SkinPrint, çalışmaların derinleştirilmesi ve alınacak olan destekle, böbrek veya akciğer gibi karmaşık organların üretiminde rol oynayacak olup tıp aleminde bu ve benzeri organların üretimini mümkün kılmayı amaçlamaktadır.
SkinPrint Tanıtım Videosu:
Mehmet Emin Soylu – Sağlık