Raspberry Pi topluluğu, minyatür bütçe dostu bilgisayarlarının dördüncü sürümünü tanıttı. Raspberry Pi 3’ün piyasaya sürülmesinden üç yıl sonra, donanım tarafında büyük bir yenilik yaparak yeni ürünü ortaya koydular.
Raspberry Pi 4, Pi 3’e göre üç kat daha güçlüdür. Genel olarak orijinal Raspberry Pi’den 15 kat daha hızlıdır ve bazı masaüstü bilgisayarlardan daha üstün bir performans sergiliyor.
Raspberry Pi’nin CEO’su Eben Upton, en son modeli “sıradan bir bilgisyar” olarak nitelendirdi yanlış da sayılmaz. Pi 4, kendisinden beklenen performansı sağlayacak potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, yeni model, donanım tarafında önceki modele kıyasla çok üstündür. Günlük kullanıma uygun giriş düzeyindeki bilgisayarlardan bir farkı yok. Tek farkı diğer bilgisayarlardan oldukça küçük olması ( bir kredi kartı boyutunda).
Raspberry pi 4’ün 1GB ramli modeli sadece 35 Dolardan satışa çıkarıldı. Yeni model, 4 GB’a kadar RAM (önceki Pi’nin dört katı), daha hızlı bir CPU ve GPU, daha hızlı Ethernet, çift bantlı Wi-Fi, iki portlu HDMI çıkışı ve iki adet USB 3 bağlantı noktasıyla geliyor.
Raspberry Pi 4’ün 4GB Ram’li modelini satın alırsanız onu masaüstü bilgisayarınızın yerine kullanabilirsiniz. Ancak Raspberry Pi 4 gerçek manada bir bilgisayar olmadığı için bazı konularda sınırları var. Örneğin: Chrome’da en fazla 15 sekme açabilirsiniz. Youtube’da video izlerken tam ekran moduna geçemiyorsunuz. Onun haricinde günlük ofis programlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Raspberry Pi 4’ün Teknik Özellikleri
- Dört çekirdekli 1.5GHz Broadcom CPU,
- 500MHz VideoCore VI GPU, önceden 400MHz’den.
- 1, 2 ve 4GB Ram seçenekleri
- Micro USB yerine, güç için bir USB C Tipi bağlantı noktası.
- Bir 1080p ekranın yanı sıra 30fps’de iki 4K monitörü veya 60fps’de tek bir 4K monitörü çalıştırabilen iki Mikro HDMI bağlantı noktası.
- İki USB 3 bağlantı noktası ve dört USB 2 bağlantı noktasından iki adet 2 USB bağlantı noktası.
- Artık bir USB arabirimi tarafından engellenmeyen bir Gigabit Ethernet portu.
- 4.1 yerine Bluetooth 5.0.
- Çift bant 802.11ac Wi-Fi.
- 25 Mbps’den 50 Mbps’ye kadar teorik olarak maksimum transfer hızına sahip microSD hafıza kartı.
- Üç arabirim daha destekleyen 40 pinli GPIO konektörü; I2C, SPI ve UART.
Raspberry Pi 4’ün Fiyatı
Raspbery Pi 4, üç farklı fiyat etiketiyle geliyor. Fiyatı belirleyen unsur ise ram kapasitesi. Fiyatlar Raspberry topluluğun fabrika çıkış fiyatıdır. Raspberry Pi 3 B+ modelinin ABD satış fiyatı 35 Dolar iken ülkemizde 300 TL’den satışa sunuluyor. Yeni modelin Türkiye satış fiyatı, en düşük model için 300 TL 4GB ramli modelin ise 500 TL civarında olacağını düşünüyorum. Aşağıdaki tabloda 3 farklı sürümün fiyatını görebilirsiniz.
Ram Kapasitesi | Fiyatı |
1GB | 35 $ |
2GB | 45 $ |
4GB | 55 $ |
Her zaman olduğu gibi bu fiyatlara satış vergisi, ithalat vergisi (uygun olduğu yerlerde) ve nakliye dahil değildir. Başlangıçta 2GB Ram’li model diğerlerinden daha fazla üretilerek daha sonra talebe göre diğer modellerin üretim miktarı belirlenecek. Üç seçeneğin tümü bugün piyasaya sürüldü. Türkiye’ye ne zaman geleceği ise merak konusu.
Yeni Raspbian Yazılımı
Raspberry Pi 4’ü desteklemek için, Debian işletim sisteminin 10 Buster sürümüne radikal iyileştirmeler yapıldı. Yeni sürümle birlikte, kapsamlı bir modernizasyon yaptılar. Chromium 74 web tarayıcısı da dahil olmak üzere işletim sisteminin içindeki uygulamalar güncellendi. Raspberry Pi 4’ün daha iyi çalışabilmesi için işletim sisteminde birtakım teknik iyileştirmeler yapıldı.
Mehmet Emin Soylu