Site trafiği nasıl artırılır? Bu makalede, sitenizin trafiğini artırmanız için en kolay ve test edilmiş ipuçlarından bazılarını paylaşacağım. Blog oluşturmak ve yazmak WordPress gibi platformlar sayesinde oldukça kolaylaştı. Ancak bloğunuzu açtıktan sonraki en büyük zorluk, internet sitenize veya bloğunuza çok fazla trafik çekebilmektir.
Endişelenmeyin, bloğunuzu tanıtmak için bir pazarlama uzmanı olmanıza gerek yok. Kanıtlanmış en iyi yöntemleri kullanarak daha fazla ziyaretçi alabilirsiniz. Bu makalede, uzman bir pazarlamacı gibi blog trafiğinizi artırmak için en kolay ve test edilmiş ipuçlarından bazılarını paylaşacağız.
Yazıda Neler Var?
1. Kullanıcılarınızı Anlamak için Kitle Profilleri Oluşturma
Siteniz için içerik oluşturmaya başlamadan önce, hedef kitlenizi ve ne aradıklarını anlamak için biraz zaman harcamak önemlidir. Aşağıdaki soruları cevaplayarak hızlı bir şekilde izleyici çerçevesi oluşturabilirsiniz:
- Hedef kitleniz kim?
- Hangi problemleri çözüm arıyorlar?
- Ne tür içerik arıyorlar?
- Sorularının yanıtlarını ideal olarak nasıl bulmaya çalışırlar?
Bu soruları cevaplamak, hedef kitlenizin daha net bir görüntüsünü elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu konuda daha fazla kişiselleştirilmiş sorular ekleyerek de bunu genişletebilirsiniz:
- Kaç yaşındalar?
- Meslekleri neler?
- Eğitim düzeyi nedir?
2. İçerik Stratejinizi Planlamak için Anahtar Kelime Araştırması yapın
Anahtar kelime araştırma, içerik yaratıcıları ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir tekniktir. Kullanıcıların aradıkları içeriği bulmak için Google’a ve diğer arama motorlarına yazdıkları belirli kelimeleri ve cümleleri keşfetmenize yardımcı olur.
Normalde, yeni başlayanlar içerik oluştururken en iyi tahminlere güvenirler. “En iyi tahmin” stratejisini kullanırsanız, makalelerinizin çoğu arama motorlarında iyi sonuç vermeyecektir. Bunun nedeni hiç kimsenin kullandığınız anahtar kelimeleri aramaması veya bu anahtar kelimeler için çok fazla rekabet olması.
Uygun anahtar kelime araştırması yaparak, aşağıdaki avantajların kilidini açacaksınız:
- İnsanların aradığı gerçek arama terimlerini keşfedin
- Popüler arama terimleri için benzersiz içerik fikirleri bulun
- Rakipleriniz hakkında bilgi edinin ve daha iyi içerikle onları dövün
- Bloğunuza sürekli trafik çekmek için bir makale serisi oluşturun
3. İçeriğinizi Takvime Göre Planlayın
Anahtar kelime araştırmasını yaptıktan sonra, muhtemelen tonlarca blog yazısı fikri ile karşılaşacaksınız. Bazen, büyük anahtar kelime listesi yeni başlayanları çabucak pes ettirebilir. Bu gibi durumların başınıza gelmeyeceğinden emin olmak için, bir yazı planı oluşturmanızı öneririz. Unutmayın, bir günde büyük bir blog sitesi olamazsınız.
Başarılı bir blog oluşturmak için zaman ve istikrarlı bir çaba gerekir. İşte editöryal iş akışınızı daha verimli yönetmeniz için birkaç ipucu.
- Kendinize fazla yüklenmeyin. Haftada iki makale ile başlayın ve mümkün olduğunda adım adım hızınızı arttırın.
- Yayıncılık planınızla tutarlı olun. Takviminizi takip ettiğinizden ve düzenli olarak planladığınız içeriği yayınladığınızdan emin olun.
- Takviminize notlar, anahtar kelime fikirleri ve anahatlar ekleyin. Bu, yazmak için oturduğunuzda daha kaliteli içerik üretmenize yardımcı olacaktır.
- Daha görsel ve düzenli hale getirmek için takvim uygulamanızdaki renkleri, etiketleri, kategorileri ve diğer özellikleri kullanın.
Bir içerik planlayıcısı oluşturmak için Asana ve Trello gibi kullanabileceğin birçok faydalı araç var. Bu araçlar, düzenli içerik oluşturmanıza ve oyunda kalmanıza yardımcı olacak güçlü özelliklerle birlikte gelir.
4. Kapsamlı ve Faydalı İçerik Yaratın
Kullanıcıların ve arama motorlarının aradığı en önemli şey kaliteli içeriktir. Bir blog için, kaliteli bir içerik parçası genellikle tüm ayrıntıları kapsayan belirli bir konuyla ilgili kapsamlı bir makaledir. Bu, kullanıcılar için son derece önemlidir.
Bu kapsamlı makaleler “sütun makaleleri” olarak bilinir. Diğer uzmanlar bunlara amiral gemisi içeriği veya köşe taşı makaleleri diyebilir. Temel olarak, bunlar en önemli makaleleriniz. En umut verici anahtar kelimeyi seçmeniz ve ardından uzun bir makalede yazabileceğiniz kadar bilgi sağlamanız gerekir.
Sektörünüzdeki tüm önemli anahtar kelimeleri kapsayacak şekilde mümkün olduğunca fazla sütun makalesi oluşturmalısınız. Sütun içeriği oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları:
- Sütun içeriği her türlü makale olabilir. Örneğin, nasıl yapılır kılavuzu, öğretici, karşılaştırma makalesi, fikir listesi, vb.
- Sütun içeriği ve diğer makaleler arasındaki fark, sütun makalelerinizin daha kapsamlı olması ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sağlamasıdır.
- Sütun makaleleriniz zamana bağlı değildir. Onlar yaprak dökmeyen ve her zaman faydalıdır. Bununla birlikte, arama sonuçlarının üstünde kalmak için onları yeni bilgilerle güncel tutmanızı öneririz.
Bu makalenin ilerleyen bölümlerinde, arama motorlarından daha fazla trafik almak için yüksek kaliteli sütun makaleler oluşturmanıza yardımcı olacak daha fazla ipucu vereceğiz.
5. İçeriğinizi Okunabilir Hale Getirin
Daha önce de belirttiğimiz gibi, arama motorları ve kullanıcılar, ihtiyaç duydukları tüm bilgileri sağlayan daha uzun ve kapsamlı makaleleri sever. Şimdi sorun şu ki, insanlar kısa bir dikkat süresine sahipler.
Okuma veya anlama konusunda ufak bir zorluk kullanıcılarınızı engeller ve sunduğunuz tüm faydalı bilgilere bakmadan ayrılırlar. Bu sorunu oluşmadan çözmek için, tüm içeriğinizin okunmasını kolaylaştırmanız gerekir.
Başlamak için iyi bir yer, dostça bir ton ve çok fazla görsel kullanarak makalenizi ısırık büyüklüğünde cümleler halinde sunmak olabilir. İçeriğinizi daha okunaklı ve kullanıcı dostu yapmak için bazı temel ipuçları aşağıda verilmektedir.
- Daha küçük cümleler ve paragraflar kullanın. Bu, metnin etrafında çok fazla boşluk bırakarak aramayı ve okumayı kolaylaştırır.
- Daha okunabilir yazı tipleri, büyük yazı tipi boyutu ve çok fazla satır aralığı kullanarak tipografiyi iyileştirmeye çalışın.
- İçeriğinizin okunabilirlik puanını kontrol edin. Yoast SEO bunun için yerleşik bir araçla birlikte gelir, ayrıca diğer çevrimiçi okunabilirlik denetleyicilerinden tonlarca bulabilirsiniz
- Dilbilgisi denetleyicisi kullanın. Dilbilgisi kullanmanızı öneririz , yalnızca dilbilgisini denetlemez, aynı zamanda daha iyi yazmanıza yardımcı olur.
- Görüntüleri, ekran görüntülerini, videoları, infographics ve diğer görsel öğeleri kullanın. Bu medya öğeleri, makalenizi oldukça ilgi çekici ve okunması daha kolay hale getirir.
6. SEO temellerini öğrenin ve Web Sitenize uygulayın
SEO, web sitenizi arama motorlarına sevdiren öne çıkmasına yardımcı olan bir takım ayarlamalardır. Web sitenizi geliştirmek için bir ‘SEO Uzmanı’ olmaya gerek yok.
Popüler inanışın aksine, herkes bir uzman tutmadan kendi web siteleri için SEO yapabilir. Kullanabileceğiniz SEO araçları ve eklentileri , ücretsiz danışmanlık hizmeti ve adım adım öğreticiler mevcuttur.
Tüm WordPress web siteleri için Yoast SEO eklentisini kullanmanızı öneririz. En kapsamlı SEO ve web sitesi optimizasyon aracıdır. Ücretsiz sürüm, web sitenizde ihtiyacınız olacak tüm SEO özelliklerini içerir.
7. Yazı Başlığını Belirleme
Kullanıcılar içeriğinizi arama sonuçlarında veya RSS yayınlarında bulduğunda, ilk gördükleri makale başlığınızdır.
Akılda kalıcı bir blog yazısı başlığı göze çarpıyor ve daha fazla tıklama alıyor. Oysa düz ve sıkıcı bir başlık göz ardı edilir ve kullanıcıların buna göre kaydırma olasılığı yüksektir.
Bu, manşetleri çok önemli kılar.
Kullanıcı dikkatini çeken ve daha fazla tıklama alan blog yazılarınız için nasıl daha iyi başlıklar yazacağınızı öğrenmeniz gerekir.
Neyse ki, blog uzmanları uzun süredir manşetler üzerinde araştırmalar yapıyorlar ve siz de onların bulgularından yararlanabilirsiniz. Bunlar etkili bir manşetin temel yapı taşlarıdır:
- İyi bir başlık duygusal bir tepki verir (neşe, sürpriz, şok, merak, korku, heyecan, açgözlülük, vb.).
- Kullanıcılara bir ödül ve değer sunar
- Hedef anahtar kelimeleri dahil ederek içeriği tanıtır
Metin yazarları duygusal yanıtları tetiklemek için güçlü kelimeler kullanırlar. Kullanıcılara makalenin neden değerli olduğunu veya başlığa tıklayarak ne elde edeceklerini söylerler. Son olarak, iyi bir başlık, genellikle ince ve bazen de ima edilen kullanıcılar için harekete geçirme ifadesi içerir.
8. Site İçi Link Verme
Artık iyi içerik oluşturmaya başladığınızdan, mevcut blog yayınlarınızdan makalelerinize bağlantı vermek önemlidir. Buna içsel bağlantı denir ve SEO’da büyük bir rol oynar.
İşte iç bağlantıların bu kadar önemli olmasının nedeni:
- Dahili bağlantılar, Google’ın web sitenizdeki farklı makaleler arasındaki içeriği ve ilişkiyi anlamalarına yardımcı olur. Daha sonra bu bilgiyi sıralama sinyalleri olarak kullanır.
- Stratejik ve bağlam içinde yerleştirildiğinde iç bağlantılar, sayfa görünümlerini artırmanıza ve hemen çıkma oranını azaltmanıza yardımcı olabilir.
- Üçüncü taraf web sitelerinden makalelerinize bağlanmasını istemek daha zordur. Kendi sitenizde linkler oluşturmak çok daha kolay.
Eski makalelerinize yeni makalelerinizden bağlantı vermeyi alışkanlık haline getirmenizi öneririz.
9. Daha Fazla Backlink Elde Edin
Backlink, içeriğinize harici bir web sitesinden gelen bağlantılardır. Geri bağlantılar, Google’ın sıralamalarındaki en etkili sinyallerden biridir. Saygın web sitelerinden ve bloglardan geri bağlantı almak çok zor. Sadece yeni başlayanlar için değil, deneyimli blogcular bile bununla mücadele ediyor.
İşte web sitenize kaliteli geri almak için bazı ipuçları:
- Endüstrinizdeki etkileyicilere ve saygın bloglara ulaşın ve web sitenizdeki bağlantı kurmak isteyebilecekleri belirli bir içerikten bahsedin.
- Taşeron bloglar oluşturun veya diğer bloglara ve web sitelerine yazın.
- Geri bağlantı almanın en kolay yolu, web sitenize tüm sosyal medya profillerinize bir link eklemektir.
10. Grafikler ve İnfografikler Ekleme
5. adımda, makalelerinize resim ve grafikler eklemenin onu daha okunaklı hale getirdiğinden bahsettik. Görsel unsurlar çok önemli olduğundan, bu listedeki kendi yerlerini hak ettiklerini düşünüyoruz.
İnsan olarak beynimiz görsel unsurları tercih eder. Renkleri ve nesneleri severiz çünkü estetik, beyinlerimizde duygusal tepkileri tetikler. Bu, bizi çevremize daha fazla bağlı kılıyor.
İnsanlar infografiklere bakmayı çok severler çünkü bilgi ilgi çekici ve tüketmeleri kolaydır. Blog yayınlarınızdaki görüntüler kullanıcının dikkatini çeker ve yalnızca görsel öğeye değil, etrafındaki metne odaklanmalarına yardımcı olur.
Yeni başlıyorsanız, internette gördüğünüz hiçbir resmi kullanamayacağınızı bilmek önemlidir. Resimler telif hakları ile korunmaktadır ve telif hakkıyla korunan materyallerin çalınmasının ciddi sonuçları olabilir. Ücretsiz ve telifsiz fotoğrafları nasıl bulabileceğinizi öğrenmek için bu makalemize göz atabilirsiniz.
11. Makalelerinize Videolar Ekleyin
Videolar, internetteki en başarılı içerik türüdür. Kullanıcılar videoları içeren blog yayınlarında yalnızca metin ve resimlerden daha fazla zaman harcıyorlar.
WordPress’teki makalelerinize video eklemek çok kolaydır. Ancak, videolar akış için optimize edilmediğinden videoları kesinlikle WordPress’e yüklememelisiniz. WordPress barındırma sunucunuzda barındırılan bir video çok fazla yer kaplayacaktır ve kullanıcı deneyimi korkunç olacaktır.
WordPress sitenize video eklemenin en iyi yolu, onları YouTube’a yükleyerek ve ardından blog yazılarınıza yerleştirmektir. Bu, YouTube’un dünyadaki en büyük ikinci arama motoru ve popüler bir sosyal medya platformu olması nedeniyle size daha fazla seçenek sunar.
Web siteniz için kolayca video içeriği oluşturmanın birçok yolu vardır:
- Sesli talimatlarla nasıl öğretileceğini gösteren slayt gösterileri oluşturabilirsiniz.
- Senaryo oluşturabilirsiniz.
- Sektörünüzdeki diğer blogcular ve etkileyicilerle yapılan röportajları kaydedebilirsiniz.
- Özçekim modunda çekilmiş vlog tarzı kendi videolarınızı ekleyerek sohbet havasında video yapabilirsiniz.
Video düzenleme için Mac kullanıyorsanız, iMovie mükemmel video düzenlemeleri yapabilir. Windows kullanıcıları, temel düzenlemeler için Lightworks veya Shotcut gibi ücretsiz video düzenleme yazılımlarını kullanabilir.
12. Web Site Tasarımı Sade ve Düzenli Olmalıdır
Piyasada birçok harika WordPress teması bulunmaktadır. Sorun şu ki, yeni başlayan blogger oldukça gösterişli bir tema kullanmak istiyor. Bu temalar her zaman web siteniz için mükemmel bir tasarım değildir.
Kötü web sitesi tasarımı, kullanıcılarınızın bloğunuzda daha fazla zaman geçirmelerini önler, bu da sayfa görüntülemenizi azaltır. Oysa iyi bir tasarım daha fazla içerik keşfetmelerine, farklı bölümleri keşfetmelerine ve daha fazla zaman harcamalarına yardımcı olur.
Kullanıcılar sıkça en iyi temayı nasıl seçeceklerini soruyor. Cevabımız, her zaman sadelikten yana olmanız. Basit, temiz ve işlevsel bir tema iyi bir ilk izlenim bırakıyor ve en iyi kullanıcı deneyimini sunuyor.
13. Web Sitenizin Hızını Optimize Edin
Kullanıcı makalenizi okumak için tıkladığında bir web sitesinin yüklenmesini beklemek istemez. Web siteniz yavaşsa, kullanıcılar web sitenizi yüklemeden önce sitenizden ayrılacak ve sitenize belki bir daha girmek istemeyecektir.
Google gibi arama motorları da web sitesi hızını ve sayfa yükleme süresini önemli sıralama faktörlerinden biri olarak kabul eder.
Web sitenizin hızlı yüklendiğinden emin olmak için WordPress performansınızı optimize etmeniz gerekir. Bu, önbellek kullanmanız, gereksiz şişkinlikten kaçınmanız ve resimlerinizi optimize etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bir geliştirici tutmadan web sitenizi hızlandırmanıza yardımcı olacak bir WordPress hız optimizasyonu kılavuzu hazırladım.
14. E-posta listenizi hazırlayın
Yeni başlayanların çoğu zamanlarının çoğunu yeni kullanıcıları web sitelerine getirmek için harcıyorlar. Ancak, web sitenizi terk eden kullanıcıların% 70’inden fazlası asla geri dönüş yapmaz.
Blog trafiğinizi büyütmenin püf noktası yalnızca yeni ziyaretçiler elde etmek değil, aynı zamanda mevcut ziyaretçilerin geri gelmesini sağlamalısınız.
Kullanıcıların web sitenize dönmesini nasıl sağlarsınız? Bunu, blogunuza abone olmalarını isteyerek yapın. Kullanıcılar web sitenizin sosyal medya profillerine abone olabilirler. Ancak, çoğu sosyal ağ erişiminizi sınırlar ve kullanıcılarınız yalnızca içeriğinizin bir kısmını görebilir. Bu nedenle e-posta listenizi oluşturmaya başlamanız gerekir.
E-posta listeniz hakkında en iyisi size aittir. Hiç kimse erişiminizi sınırlayamaz ve siz de kullanıcının gelen kutularına doğrudan erişebilirsiniz. Bir e-posta listeniz olduğunda, bloğunuza daha fazla ziyaretçi getirmek için düzenli e-posta bültenleri gönderebilirsiniz.
15. Diğer Sosyal Ağları Keşfedin
Web’de çok fazla sosyal medya sitesi var, ancak çoğumuz zamanımızı Facebook ve Twitter gibi en iyi platformlarda geçiriyoruz. Açıkçası, bloğunuza daha fazla trafik çekmek için bunlara odaklanmak istiyorsunuz. Ancak, bloğunuzun konularına bağlı olarak, daha az kalabalık olan diğer sosyal platformlarda daha başarılı olabilirsiniz.
Örneğin, bloğunuz işletme kurmakla ilgiliyse, LinkedIn’de daha fazla ilgi çeken kullanıcı bulabilirsiniz. Bir yaşam tarzı ya da moda bloğu çalıştırıyorsanız, üzerinde durmanız gereken platform Instagram olabilir.
Backlink oluşturan ve blog trafiğini artırmaya yardımcı olan kullanıcı sorularını yanıtlamak için her zaman Quora’da zaman geçirebilirsiniz. İki büyük sosyal medyanın dışındaki ağlarda daha fazla zaman geçirmeyi denemenizi öneririz. Burada daha tutkulu ve büyük bir kitle bulabilirsiniz.
16. Çevrimiçi Topluluklara Katılın
Çevrimiçi topluluklar, büyük bir trafik kaynağıdır, çünkü zaten bloglarınızda tartıştığınız konularla ilgilenen kullanıcıların ilgisini çekmiştir. Daha küçük toplulukları Reddit’te, LinkedIn gruplarında, Facebook gruplarında, YouTube topluluklarında ve daha birçok yerde bulabilirsiniz.
Profesyonel İpucu: Yalnızca makalelerinize bağlantılar göndermeye başlamayın. Buna spam denir ve moderatörler sizi anında engeller. İtibar kazanmak, soruları yanıtlamak, tartışmalara katılmak ve ardından web sitenizi yalnızca uygun olması durumunda paylaşmak için biraz zaman harcamalısınız.
17. Kendi Online Gruplarınızı Oluşturun
Bloğunuzu çevreleyen bir kitle oluşturmanın başka bir yolu kendi çevrimiçi grubunuzu oluşturmaktır. Facebook veya LinkedIn gibi ücretsiz platformları kullanabilir ve kullanıcılarınızı katılmaya davet edebilirsiniz.
Topluluğunuz büyüdükçe, etkiniz de artacaktır. Grubunuzdaki aktif katılımcılar, bloğunuzu kendi sosyal medya profillerinde tanıtmanıza yardımcı olacaktır. Bir süre sonra, bu küçük topluluk bloğunuz için büyük bir trafik kaynağı haline gelebilir.
18. Soru ve Cevap Websitelerine katılın
Stack Exchange, Quora veya TripAdvisor gibi küresel ağların dışında ülkemizde bulunan: webtekno, donanımhaber, shiftdelete gibi web sitelerinin soru cevap sayfalarında kullanıcılara cevaplar vererek hatta aradığı sorunun cevabını sitenizde bulunan makaleye yönlendirerek trafiğinizi artırabilirsiniz.
Soru-Cevap web siteleri, internet üzerindeki en büyük çevrimiçi topluluklardan biridir. Bu platformlarda soruları yanıtlamanın avantajı, cevabınızın çok uzun süre canlı kalmasıdır, bu da blogunuza düzenli bir trafik kaynağı olabileceği anlamına gelir.
19. Kullanıcılardan Geri Dönüşler Alın
İnsanlar sosyal varlıklardır. Başkalarının deneyimlerini sosyal kanıt olarak bilmek ve kendi kararlarımızı almak için diğer inanların görüşlerinden, deneyimlerinden yararlanırız.
Blogunuzu tanıtmak için kullanıcıların siteniz için yazdıkları güzel yorumları web sitenizde, sosyal medya profilinizde, tweet’lerde ve e-postalarda kullanmanız gerekir.
Siteniz yeniyse veya blag yazmaya yeni başladıysanız sosyal tepkileri nasıl kazanırsınız?
- Bir geri bildirim formu ekleyin ve kullanıcılardan bloğunuzda paylaşabileceğiniz geri bildirimlerini bırakmalarını isteyin.
- Kullanıcılara doğrudan yaklaşın ve referanslar toplayın
- Kullanıcılardan makalelerinizi derecelendirmelerini isteyin
- Kullanıcılardan yorum yazmasını isteyin
- Sayılar beyin şekeridir. Sosyal medya sayıları , e-posta listesi abone sayıları ve diğer numaraları sosyal kanıt olarak paylaşın.
20. Web Sitenizin Trafiğini ve Kullanıcı İlişkilerini İzleyin
Artık trafik almaya başladığınıza göre, kullanıcılarınızın nereden geldiğini ve web sitenizdeyken ne yaptıklarını bilmeniz gerekir. Bu veriler olmadan, stratejinizi değerlendiremez veya bir sonraki hamlenizi planlayamazsınız. Bu verileri yorumlayacağımız yer Google Analytics
Google Analytics, Web sitenizdeki ziyaretçileri izler ve web sitenizde trafik raporları, katılım ve diğer kullanıcı etkinliklerini görmenize yardımcı olur. Google Analytics’i kullanmanın en büyük avantajı, web sitenizi ziyaret ettiklerinde kullanıcılarınızın ne yaptığını görebilmenizdir. Bu verileri bilmek neyin işe yaradığını bilmenizi ve geliştirmenizi sağlarken aynı zamanda neyin işe yarama ikiye katlamanıza ve neyin işe yaramadığını anlamanızı sağlar ve gerekli önlemi almanıza yardımcı olur.
Mehmet Emin Soylu – SEO
Wpbeginner.com
2 thoughts on “Site Trafiği Nasıl Artırılır?”
Esma Soysal
(4 Ocak 2019 - 11:24)Çok detaylı ve açıklayıcı bir yazı olmuş çok teşekkür ederim.
Mustafa
(28 Eylül 2019 - 13:18)Merhaba,
Teşekkür ederim. Gerçekten faydalı bir yazı olmuş. Blogspot kullanıcıları içinde bir SEO uygulaması var mıdır?
İyi Günler.