Sosyal medya pazarlamasını iyi yapmanın temel bileşeni bir stratejiye sahip olmaktır. Bir stratejiniz olmadan, amacıyla sosyal medya platformlarında gönderi yayınlıyor olabilirsiniz; ancak hedeflerinizin ne olduğunu, hedef kitlenizin kim olduğunu ve ne istediklerini anlamadan, sosyal medyada sonuçlara ulaşmak zor olacaktır.
Markanızı sosyal medyada büyütmek veya bir sosyal medya pazarlamacısı olarak üst seviyeye çıkmak istiyorsanız , bir sosyal medya pazarlama stratejisi geliştirmek esastır.
Yazıda Neler Var?
Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Bir sosyal medya pazarlama stratejisiyle sosyal medya pazarlama planını çokça karıştırılıyor ancak bunu şu şekilde düşünebilirsiniz: Strateji nereye gideceğinizdir? Plan ise oraya nasıl ve neyle gideceğinizdir.
Sosyal medya pazarlama stratejinizi oluşturmanın en basit yollarından biri kendinize bu 5 soruyu sormaktır:
Neden sosyal medyada olmak istiyorsun?
Hedef kitleniz kim?
Ne paylaşacaksın?
Nerede paylaşacaksın?
Ne zaman paylaşacaksın?
Stratejinizi oluşturmanıza yardımcı olmak için basit bir sosyal medya pazarlama stratejisi şablonu hazırladım. Uygun gördüğünüz şekilde kullanmaktan, adapte etmekten veya değiştirmekten çekinmeyin.
Strateji veya stratejiler belirlerken bir genel sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmanız ve bu stratejiden hareketle her sosyal medya sitesi için alt bir strateji oluşturabilirsiniz.
1. İşiniz Neden Sosyal Medyada Olmak İstiyor?
Bu soru cevaplanması gereken ilk sorudur çünkü sosyal medya hedeflerinizle ilgilidir. Şirketinizi tanıtmak için mi sosyal medyada mısınız?Yoksa sitenize trafik çekmek için mi ? Veya müşterilerilerinize hizmet vermek için mi?
Genel olarak, sahip olabileceğiniz dokuz sosyal medya hedefi vardır:
- Marka bilincini artırmak
- Web siteye trafik çekmek
- Yeni müşteri adayları oluşturmak
- Geliri artırmak
- Marka katılımını artırmak
- İşletmenizin etrafında bir topluluk oluşturun
- Sosyal müşteri hizmeti sunmak
- Basında çıkan haberleri artırmak
- Markanızla ilgili geri bildirimleri dinlemek
Genel olarak, takım içindeki farklı kişilerin veya grupların farklı hedefleri üstlenebileceği bir ekibiniz olmadığı sürece, bir avuç hedefe odaklanmak harikadır.
2. Hedef Kitleniz Kim?
Nedeninizi anladıktan sonra, göz önünde bulundurmanız gereken sonraki şey hedef kitlenizdir. Hedef kitlenizi anlamanız, neyi, nerede ve ne zaman paylaşacağınızla ilgili aşağıdaki soruları daha kolay cevaplamanıza yardımcı olacaktır.
Örneğin, bir seyahat ve yaşam tarzı markası (Away gibi) hedef kitlesinin yeni yerler ve seyahat ipuçlarını okumayı sevdiğini biliyorsa, bu tür içerikleri sosyal medya profillerinde paylaşabilir.
Pazarlama kişisi oluşturmanın birçok farklı yolu vardır. Benim kişisel favori yaklaşımım yine 5N 1K kullanmak?
- Onlar kim? (Örneğin iş unvanı, yaş, cinsiyet, maaş, yer vb.)
- Sağlayabileceğiniz ürünlerle ilgileri? (Örneğin, eğlence, eğitim içeriği, vaka çalışmaları, yeni ürünler hakkında bilgiler vb.)
- Genellikle nerede takılıyorlar? (Örneğin, Facebook, Instagram vb. veya niş platformlar)
- Sağlayabileceğiniz içerik türünü ne zaman ararlar? (Örn. Hafta sonları, günlük işe giderken vb.)
- İçeriği neden tüketiyorlar? (Örneğin işlerinde daha iyi olmak, sağlıklı olmak, bir şeylerle güncel kalmak, vb.)
- İçeriği nasıl tüketiyorlar? (Örneğin sosyal medya yayınlarını okuyun, videoları izleyin, vb.)
Muhtemelen sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz. İşletmeniz bir süredir çalışıyorsa, büyük olasılıkla zaten hedef kitleniz hakkında iyi bir fikriniz vardır. Yardımcı olabilecek şey, onu ekiple paylaşabilmeniz veya gelecekteki referansınız için kullanabilmeniz için yazmaktır.
3. Ne Paylaşacaksınız?
Bu soruyu gördüğünüzde, paylaşılacak içerik türlerini düşünüyor olabilirsiniz . Örneğin, video veya resim paylaşmak ister misiniz?
Ama bir saniye bekleyin!
Burada sosyal medya pazarlama stratejinizden bahsediyoruz, o yüzden bir adım geriye gidelim ve daha yüksek bir düzeyde düşünelim. Paylaşılacak içerik türleri yerine, “tema” daha iyi bir kelime olabilir.
İşte birkaç marka ve temaları:
- Bir iç giyim markası olan MeUndies, müşterilerinin fotoğraflarını ve ürünlerinin fotoğraflarını Instagram profilinde paylaşıyor .
- Bir dış mekan ve macera markası olan Huckberry, editoryal içeriğini ve dış mekanın yüksek kaliteli fotoğraflarını Facebook profilinde paylaşıyor .
- Lüks bir kanepe markası olan Burrow, Instagram profillerinde içerikleri paylaşıyorlar.
Yukarıda belirtilen sosyal medya profillerine göz atarsanız, markaların birden fazla ana temaya yöneldiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bir avuç temaya sahip olmak, takipçilere odaklanmamış görünmeden meşgul olmalarını sağlayacak bir dizi içeriği paylaşma alanı sağladığından oldukça önemlidir.
Hedef kitlenizi iyi anlamanın yararlı olacağı yer burasıdır. Pazarlama personelinize bakın ve aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun:
- Hangi hedefleri ve zorlukları var?
- Onları çözmeye nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bir spor kıyafeti ve aksesuar markası için (Gymshark gibi), hedef kitlesinin bir hedefi, en son fitness ekipmanlarıyla güncel kalmak olabilir. Bu durumda en son ürünlerini sosyal medya profillerinde paylaşabilir.
4. Nerede paylaşacaksınız?
Bir sonraki adım, içeriğinizi nerede paylaşacağınızı belirlemek. Başka bir deyişle, markanız hangi sosyal medya platformlarında olmak istiyor?
Markanızın her sosyal medya platformunda olmasına gerek yoktur. Daha az platformda olmak size daha iyi odaklanma ve daha iyi içerik oluşturmak için daha fazla zaman kazandırır.
Yine, hedef kitlenizi anlamanız burada işe yarayacaktır. Hedef kitleniz en çok hangi platformlarda aktif? Bu platformu ziyaret etmelerini sağlayan şey nedir? Örneğin, gençler ve genç yetişkinler, arkadaşlarının ne yaptığını veya en sevdikleri markaların yeni ürünleri olup olmadığını görmek için sıkıldıklarında Instagram’da gezinmeyi isteyebilirler.
Daha küçük de olsa dikkate alınması gereken bir diğer husus, markanızın “X faktörü” nedir?
Fotoğrafçılıkta, videolarda veya yazılarda mükemmel misiniz? Bazı platformlar, belirli içerik türlerinde adeta klasikleşmiştir. Örneğin, Instagram’da fotoğraflar, YouTube’da uzun videolar, Medium’da yazılar güzel görünüyor. Ancak bu küçük bir nokta çünkü sosyal medya platformları bugünlerde hemen hemen her türlü içeriği sağlamak için gelişiyor.
5. Ne Zaman Paylaşacaksınız?
Stratejinizin son kilit kısmı, içeriğinizi ne zaman paylaşmak istediğinizi bulmaktır. Geri bir adım atalım ve buna daha üst bir seviyeden bakalım. Tam olarak günün hangi saatinde ve haftanın hangi günlerinde paylaşım yapmak istediğinize karar vermeden önce hedef kitlenizin davranışlarını göz önünde bulundurun.
Paylaşacağınız içerik türünü bulmak için genellikle sosyal medyayı ne zaman kullanırlar?
İşte dikkat etmeniz gereken bazı örnekler:
- Sporseverlerin, etkinlikle ilgili içeriği bulmak ve onlarla etkileşim kurmak için spor etkinliklerinden hemen önce, sırasında ve hemen sonrasında sosyal medyada bulunmaları olasıdır.
- Sporcular sabah veya akşam antrenmanlarından sonra serinlerken, Instagram’da olabilirler.
- Seyahat etmeyi seven insanlar, bir sonraki seyahatini planladıkları hafta sonları (veya bir sonraki seyahatini hayal ederken iş araları sırasında) sosyal medyada daha aktif olabilirler.
- Bebeklerin anneleri, gecenin ortasında emzirdikleri zaman sosyal medyada takılıyor olabilir.
Bu birkaç örnekten, yayınlanacak en iyi zamanın olamayacağına karar vermiş olabilirsiniz. Bu gerçekten izleyicilerinize bağlı. Bu adım için, hedef kitlenizin genel davranış kalıplarına odaklanın.
Mehmet Emin Soylu
buffer.com