İşletmenizin gelecekteki stratejisini belirlemek için SWOT analizi yapıyor musunuz? Swot analizi, şirketinizin neyi iyi yaptığını, neyi iyileştirmesi gerektiğini ve büyümenizi nasıl sağlayabileceğinizi tanımlamanın etkili bir yoludur. Ayrıca, belirli bir görev veya hedefle ilişkili olumsuz faktörleri en aza indirmenize izin verir.
Bu makalede, swot analizinin ne olduğunu anlatacağım, örnek analizler yapacağız ve kendi swot analizlerinizi yapabilmeniz için ipuçları ve tavsiyeler sunacağım. Ayrıca, piyasadaki mevcut konumunuzu değerlendirmek için kullanabileceğiniz birkaç örnek ve şablonu da paylaşacağım.
Yazıda Neler Var?
Swot Analizi Nedir?
SWOT, bir projenin veya bir şirketin güçlü yanlarını, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve karşılaşabileceği tehditleri tanımlamada kullanılan kelimelerin kısaltılmış halidir.
- Strengths (Güçlü yönler)
- Weaknesses (Zayıf yönler)
- Opportunities (Fırsatlar)
- Threats (Tehditler)
Bunlardan ilk ikisine -güçlü ve zayıf yönler- iş gücünüz veya ürün ambalajınız gibi kontrol edebileceğiniz ve değiştirebileceğiniz şeyleri içeren bölüme, dahili faktörler adı verilir.
Fırsatlar ve tehditler, pazar eğilimleri veya rakip işletmeler gibi kontrolünüzün dışındaki dış faktörlerdir. Dış faktörler, kuruluşunuzu iyi veya kötü yönde etkileyebilirler.
SWOT analizinin amacı bir taslak (öneri) sunmaktır, ancak faktörleri analiz etmek ve daha sonra ne yapacağınıza karar vermek size bağlıdır.
Şirketler genellikle iş stratejilerini şekillendirmek için bir SWOT analizi yaparlar. Kişisel çalışanlar da kendileri için bir swot analizi yaptırabilir. Örneğin: iş değiştirmek, yeni bir kariyer yapmak veya uzaktan çalışmak konusunda kafanız karıştıysa, karar vermenize yardımcı olması için SWOT analizi şablonunu kullanabilirsiniz.
SWOT Analizi Neden Yapılır?
Birincisi, endüstrinin ayakta durduğu ve rakiplerinize karşı eksik olduğunuz yerlerde 360 derecelik daha geniş bir bakış açısı sunar. Daha sonra bu alanlardaki operasyonlarınızı, şirketinizi diğerlerinden ayıracak şekilde iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz.
SWOT analizinin bir diğer önemli yararı esnekliktir. Mevcut kampanyalardaki küçük değişikliklerden büyük iş girişimlerine kadar her türlü stratejik kararı geliştirmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca, yerleri, yatırımları, çalışanların performansını değerlendirmek ve hatta öz değerlendirmeler yapmak için kullanılabilir.
SWOT Analizi Ne Zaman Kullanılmalıdır?
SWOT analizinin faydalı olabileceği çok sayıda senaryo vardır. Erken planlama ve beyin fırtınası sırasında yeni bir özellik, yeni ürün, yeni yaklaşım gibi unsurlar hakkında fikir sahibi olmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, e-ticaret siteniz için en iyi sosyal medya stratejisinden emin değilseniz, seçeneklerinizin her biri için bir analiz yapabilirsiniz.
Swot Analizi Nasıl Yapılır?
Artık SWOT analizinin temellerini öğrendiğinize göre, nasıl yapılacağına ilişkin temel adımlara bakalım.
1. Swot Diyagramını Görselleştirin
Bir SWOT analizi gerçekleştirmenin ilk adımı, SWOT diyagramını görselleştirmektir. Her kutunun ilgili başlıkla etiketlendiği yerde 2 × 2 çeyrek daire kullanmanızı öneririz . Güçlü ve zayıf yanları üst sıraya, fırsatları ve tehditleri alt sıraya yerleştirin.
Görseldeki şablonu uygulamak için canva aracını kullanabilirsiniz.
2. Bir Hedef Belirleyin
SWOT’u görselleştirmeye ek olarak, net bir hedefiniz olması gerekir. Başka bir işletmeyle birleştirmeyi mi planlıyorsunuz? Yerel varlığınızı genişletmeyi düşünüyor musunuz? Geliştirmek istediğiniz stratejiyi belirleyin ve hedefinizi belirlemek için kullanın.
3. Beyin Fırtınası Toplantısı Düzenleyin
Takımınızı toplayın ve olabildiğince beyin fırtınası yapın. Herkesi yaratıcı olmaya teşvik edin. Örneğin, şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerinin ne olduğunu ve fırsat ve tehdit olarak neyi tanımladıklarını anlatan bir liste yapmalarını söyleyebilirsiniz.
Bu aşamada, her bir noktanın ne kadar alakalı olduğu konusunda endişelenmeyin, beyin fırtınasındaki amaç; ekibin söylediği her şeyi duymaktır. Böylece önemli bir şeyi kaçırmazsınız. Kim bilir, kârınızı olumlu yönde etkileyebilecek bir iki şey keşfedebilirsiniz.
4. Dört Bileşeni Parçalara Ayırın
SWOT analizinizin hedefini belirledikten ve ekibinizden girdi topladıktan sonra, sürecin dört bileşeni üzerinde çalışma zamanı: Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler. ,
İşte bu iç ve dış faktörleri neyin etkilediğini anlamanızı kolaylaştıracak ve işlerin ilerlemesinde yardımcı olacak bazı sorular.
Güçlü Yönler
Güçlü yönler, işletmenizin elinde bulunan somut ve soyut avantajlardır. Bu avantajlara bazı örnekler:
- Harika bir konuma sahip olmak
- Dünya standartlarında bir geliştirme ekibine sahip olmak
- Güçlü bir marka yakınlığına sahip olmak
Şirketinizin güçlü yönlerini belirlemeye yardımcı olacak sorular
- Ürününüzün hangi özellikleri hedef kitlenizde karşılık buluyor?
- Sizi rakiplerinizden ayıran benzersiz nitelikleriniz ve süreçleriniz var mı?
- Nakit rezervleriniz işletmenizi ayakta tutmak için yeterli mi?
- USP’niz nedir (benzersiz satış teklifi)?
- Özgün tarafınız ne?
SWOT Analizi – Zayıf Yönler
Şirketinizin iç zayıflıklarını tanımlamak da çok önemlidir. Bunlar, beklentileri karşılamak için mücadele ettiğiniz alanlardır. Örnek olarak düşük satış geliri, net olmayan marka bilinci oluşturma stratejisi, bütçe sınırlamaları ve kötü çevrimiçi incelemeler verilebilir.
Zayıflıkları tespit ederken, farklı bölümlerdeki personellerinizden girdi aldığınızdan emin olun, çünkü muhtemelen dikkate almadığınız eksikliklere işaret edecektir.
Şirketinizin zayıf yönlerini belirlemeye yardımcı olacak sorular
- Müşterileriniz ürününüzden tamamen memnun mu?
- Müşteriler markanızın ne hakkında olduğunu anlıyor mu?
- Net ticari hedefleriniz var mı?
- İşletmenizde iyileştirilmesi gereken alanlar var mı?
- Sizi hedeflerinize ulaşmaktan alıkoyan nedir?
- Şirketinizin iç altyapısı en iyi performansı sergiliyor mu?
SWOT Analizi – Fırsatlar
Şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirledikten sonra, fırsatlara bakmanın zamanı geldi. Bunlar, şirketiniz dışında gelişen ve size fayda sağlayabilecek olumlu öğelerdir. Bu öğelere birkaç örnek:
- Yeni veya gelişmekte olan pazarlar
- Teknolojinin evrimi
- Nüfus artışı
Şirketinizin fırsatlarını belirlemeye yardımcı olacak sorular
- Piyasada şu anda karşılanmayan yeni talepler var mı?
- Yararlanabileceğiniz başka kaynaklar var mı?
- Henüz faydalanmadığınız yeni trendler var mı?
- Yasalarda veya düzenlemelerde yararlanabileceğiniz herhangi bir değişiklik var mı?
Swot Analizi – Tehditler
Son olarak, hedeflerinize ulaşmanızı engelleyebilecek tehditleri tanımlamanız gerekir. Bunlar, sizin kontrolünüz dışında olan ve başarı şansınızı etkileyen koşullardır. Bu koşulları değerlendirerek, şirketiniz üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için plan yapabilirsiniz.
Şirketinizin tehditlerini belirlemeye yardımcı olacak sorular
- Rakiplerinizin size göre sahip olduğu avantajlar nelerdir?
- Ekonomide işinizi olumsuz etkileyebilecek değişiklikler var mı?
- Tedarikçileriniz güvenilir mi?
- Vergilerdeki değişiklikler şirketinizi herhangi bir şekilde etkiler mi?
5. Bulgularınıza Göre Hareket Edin
Artık Swot analizini yaptığınıza göre, dört bileşenin her birini analiz etme ve stratejilerinizi düzenleme zamanı.
Genel olarak, güçlü yanlarınızdan faydalanmak ve zayıf yönlerinizi ortadan kaldırmak için bunları kullanmak istersiniz. Örneğin, yetişkin tüketiciler arasında iyi bir itibara sahipseniz, daha da güçlendirmek için onlarla ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye devam etmelisiniz .
Benzer şekilde, potansiyel tehditleri etkisiz hale getirmek de fırsatları yakalamak için önemlidir. Örneğin, belirli bir teknolojiyi (sanal gerçeklik gibi) kullanmak size diğer işletmeler üzerinde rekabet avantajı sağlıyorsa, bunun gerçekleşmesi için ilgili alanda bir uzman personeli işe almayı düşebilirsiniz. Bu da, pazar paylarını arttırmaya çalışan en yakın rakiplerinizin bazılarının yarattığı tehditlerin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
Örnek Swot Analizi
Swot analizini daha iyi anlatmak için; örnek olarak Google’ın Swot Analizini yapıyorum.
Google’ın Swot Analizi
Kavramı daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için, dünyanın en büyük arama motoru şirketi olan Google’ın Swot analizini inceleyeceğiz.
Google’ın Güçlü Yönleri
Çevrimiçi aramada bir numara : Google, çevrimiçi arama motoru alanında rakiplerine fark atarak yıllardır liderlik koltuğundan inmedi.
Geniş pazar payı: Google dünya genelinde masaüstü aramaları kapsamında, pazar payının % 28’inden fazlasına sahiptir.
Rakipsiz: Şimdiye kadar, hiçbir rakip google’ın pazardaki yerine yaklaşamadı.
Yüksek gelir: Google’ın farklı sitelerle birden fazla ortaklık yoluyla kazandığı 65 milyar dolarlık büyük gelir ile birlikte büyümesini sürdürmüştür.
Uyarlanabilirlik: Google, mobil ve Android teknolojilerini başarıyla adapte ederek Apple’ın iPhone’uyla doğrudan rekabet edebilme potansiyeline sahiptir.
Google’ın Zayıf Yönleri
Gizlilik politikaları: Google, özellikle algoritmalar hakkındaki bilgileri gizleme konusunda şüpheleri üzerine çekiyor.
Aşırı Reklam: Google, reklamla ilgili projelerinden toplam gelirinin % 86’sını reklamlardan elde etti. Uzmanlar, gelirdeki olası bir değişikliğin şirkete önemli ölçüde zarar vereceğini öne sürüyor.
Büyük reklamverenler tarafından Google ve Youtube’un boykot edilmesi: Büyük markalar, reklamlarının aşırı, nefret dolu içerikle birlikte yayınlandığını keşfettiklerinde Google ve Youtube’a karşı boykot ilan ettiler. Bu durum Google’ın imajını olumsuz etkiledi.
Google’ın Fırsatları
Giyilebilir Pazar : Google, kasım 2019’da kazançlı ve büyüyen giyilebilir teknoloji pazarında Apple ve Samsung ile rekabet etmek için Fitbit’i 2.1 Milyar $ satın aldı .
Android İşletim Sistemi: Google için en önemli fırsat, Android işletim sistemi üzerindeki çabalarıdır. Bu durum, iOS ile doğrudan rekabet edebilmesi için oldukça önemlidir.
Google Gözlük ve Google Play : Google, yeni tanıtılan Google Gözlük ve Google Play’i pazarlamaya hazır. Google’ın ilerlemesini ve gelişimini artırabilir.
Bulut bilişim : Depolama ve bulut çözümleriyle bulut bilişim, Google’ın pazarlama kuruluşunda hayati bir rol oynayabilir. Ocak 2018’de Google, tüm kuruluşlara bulut tabanlı yazılım sunan yeni bir dijital mağaza tanıttı. Bu doğrultuda şirket, Cloud Orbitera ticaret platformunu MobileIron’un uygulama dağıtımı, güvenliği ve analiz yetenekleriyle entegre etmek için MobileIron, Inc. ile işbirliği yaptı.
Google’ın Tehditleri
Pazar paylarında düşüş : Emarketer’den toplanan verilere göre , Google’ın ABD dijital reklam gelirinin pazar paylarında düşüş görmesi bekleniyor. Bunun nedeni, reklam pazar payı için Facebook, Amazon, Instagram ve Tiktok’un artan rekabetidir .
Rakipler: Google’ın karşılaştığı birincil tehdit, rakipleri Facebook ve Amazon’dan kaynaklanmaktadır . İki rakip Google’a yavaş yavaş yetişiyor.
Sonuç
Her işletmenin güçlü ve zayıf yanları vardır, ancak aynı zamanda pazardaki tehdit ve fırsatlardan da etkilenirler. Başarı şansınızı en üst düzeye çıkarmak için yukarıda belirtilen ipuçlarını ve en iyi uygulamaları izlediğinizden emin olun. SWOT analiziniz tamamlandığında, şirketiniz için en iyi kararları almak için ihtiyacınız olan perspektife sahip olacaksınız.
Girişimcilik hakkında daha fazla bilgi almak için girişimcilik kategorisindeki diğer yazıları okuyabilirsiniz.