Web tasarım ile ilgilenenler için, kendi sitesinde düzenleme yapmak isteyenler için veya html öğrenmek isteyenler için en iyi ücretsiz html düzenleme araçlarını araştırdım. Test sürecinde, Windows için 100’den fazla HTML editörünü, hem profesyonel hem de yeni başlayan web tasarımcıları için test ettim. Test sonucunda diğerlerine göre en iyi olanları listeledim. İşte en iyi ücretsiz kod düzenleme araçları.
Yazıda Neler Var?
1. Notepad++
Notepad + + uygulaması ve kod editörü alarak benim favori editörümdür. Varsayılan olarak Windows’ta bulabileceğiniz Notepad yazılımının daha sağlam ve gelişmiş bir sürümüdür. Standart Not Defteri uygulamasının sahip olmadığı satır numarası, renk kodlaması, ipuçları ve diğer yardımcı araçlar gibi şeyleri içerir. Bu eklemeler, Notepad ++ ‘ı web tasarımcıları ve geliştiriciler için ideal bir seçim haline getirir.
Artıları
- Küçük program boyutu.
- Hızlı yükler ve hafif çalışır.
- Kelimeler ve fonksiyonlar için otomatik tamamlama.
- Uygulamayı genişletmek için eklenti seçenekleri.
Eksileri
- Mac sürümü mevcut değil.
- Java gibi diller için fazla faydalı olmayabilir.
Websitesi: www.notepad-plus-plus.org
2. Komado Editör
Komodo’nun iki versiyonu vardır, Komodo Edit ve Komodo IDE. Açık kaynak kodlu ve indirmek ücretsizdir. Komodo editör, HTML ve CSS geliştirmek için birçok harika özellik içerir. Uygulamayı geliştirmek için eklenti desteği vardır. Komodo’yu en iyi HTML editörü olarak nitelendirebiliriz, xml düzenlemek veya oluşturmak için harika bir editördür.
Artıları
- Eklentiler aracılığıyla genişletilebilir.
- Özelleştirilebilir görünüm.
- Windows, Mac ve Linux için kullanılabilir.
Eksileri
- WYSIWYG editörü yok.
- Yeni başlayanlar için fazla uygun değildir.
Websitesi: www.activestate.com/products/komodo-edit/
3. Eclipse
Eclipse, çeşitli platformlarda ve farklı dillerde kodlama yapan insanlar için mükemmel olan, karmaşık bir geliştirme ortamıdır. Eklentiler sistemi oldukça iyidir. Bir şeyi düzenlemeniz gerekirse, yalnızca uygun eklentiyi bulup işe gerekli işlevi kazandırabilirsiniz.
Karmaşık web uygulamaları oluşturuyorsanız, Eclipse, uygulamanızın oluşturulmasını kolaylaştırmak için birçok özelliğe sahiptir. Java , JavaScript ve PHP eklentilerinin yanı sıra mobil geliştiriciler için birçok eklenti sunar.
Artıları
- Eklenti tasarımı yeni dilleri eklemeyi kolaylaştırıyor.
- Büyük topluluğa sahip açık kaynak sorunları kolaylıkla çözebilir.
- Windows, Mac ve Linux gibi çoklu platformlarda çalışır
Eksileri
- Diğer editörler kadar hafif değildir.
- Özellikle büyük projelerde önemli sistem kaynaklarını tüketir.
Websitesi: www.eclipse.org
4. Aptana Studio 3
Aptana Studio 3, web sayfası geliştirme konusunda ilginç bir yaklaşım sunar. Aptana, HTML’ye odaklanmak yerine, JavaScript ve zengin internet uygulamaları oluşturmanıza olanak sağlayan diğer öğelere odaklanır. Bu, basit web tasarımı ihtiyaçlarına en uygun olmayabilir, ancak web uygulaması geliştirme yolunda daha fazlasını arıyorsanız, Aptana’da sunulan araçlar çok uygun olabilir.
Aptana ile ilgili endişelerden biri, şirketin son birkaç yılda yaptığı güncelleme eksikliği. Web siteleri, Facebook ve Twitter sayfalarının yanı sıra 31 Temmuz 2014 tarihinde 3.6.0 sürümünün yayınlandığını duyurdu, ancak o zamandan beri herhangi bir duyuru veya güncelleme yapılmadı.
Artıları
- JavaScript için ideal
- Multiplatform desteği (Windows, Mac, Linux).
Eksileri
- 2014’ten bu yana güncelleme ve duyuru yapılmadı.
- Diğer editörlerden daha yavaş.
Websitesi: www.aptana.com
5. NetBeans
NetBeans IDE, sağlam web uygulamaları oluşturmanıza yardımcı olabilecek tümleşik bir geliştirme ortamıdır. Çoğu IDE de (IDE: Tümleşik geliştirme ortamı) olduğu gibi, dik bir öğrenme eğrisi vardır, diğer web editörlerinin çalıştığı şekilde çalışmaz. Programa alıştığınız zaman çok faydalı bulacağınızdan eminim.
IDE’de yer alan sürüm kontrolü özelliği, özellikle geliştirici işbirliği özellikleri gibi büyük geliştirme ortamlarında çalışan kişiler için kullanışlıdır. Java ve web sayfaları kodluyorsanız, bu sizin için harika bir araçtır.
Artıları
- Sürüm kontrolü işlevi.
- Özelleştirilebilir görünüm.
- Java için uzman.
Eksileri
- Öğrenmesi biraz zaman alıyor.
- Çalışırken çok fazla sistem kaynağı tüketir.
- Komutları uygulamak yavaş olabilir.
Websitesi: www.netbeans.org
6. Microsoft Visual Studio
Microsoft Visual Studio, web geliştiricileri ve diğer programcıların, mobil cihazlar ve masaüstü cihazlar için uygulamalar oluşturmasına yardımcı olan görsel bir IDE’dir. Profesyonel ve kurumsal kullanıcılar için ücretsiz indirmenin yanı sıra ücretli sürümleri de 1 ay deneyebilirsiniz.
Artıları
- Güncellemeler ve yeni özelliklerin eklenmesiyle iyi desteklenir.
- Çok çeşitli programlama dilleri desteklenir.
- Acemi dostu güzel tasarım.
Eksileri
- Premium özellikler yüksek fiyat etiketi ile geliyor.
- Önemli bellek ve işlem gücü tüketen ağır bir program.
Websitesi: www.visualstudio.microsoft.com/tr/vs/express/
7. BlueGriffon
BlueGriffon, bir dizi web sayfası editörüdür. Firefox, Gecko tarafından desteklenmektedir, bu yüzden bu standartlara uygun tarayıcılarda çalışmanın sonuçlarını canlı olarak verir ve harika bir iş çıkartır.
BlueGriffon, Windows, Macintosh ve Linux için çoklu ortam desteği sunmaktadır. Bu editör, bu listede bulunan tek gerçek WYSIWYG editörüdür ve bu nedenle, sadece kod odaklı bir arayüzün aksine çalışmak için daha görsel bir yol isteyen birçok fonksiyon sunmaktadır.
WYSIWYG : Bilgisayarda hazırladığınız bir materyalin (metin, grafik, vb.) ekranda gördüğünüzle, çıktısını aldığınızda elde edeceğiniz halinin birbirinin aynı olmasını ifade eden tasarım terimidir.
Artıları
- Multiplatform desteği (Windows, Mac, Linux).
- Önizlemeleri ile WYSIWYG editörü.
- Yeni başlayanlar için basit ve anlaşılır.
Eksileri
- Kullanım sırasında gecikme yaşayabilir.
Websitesi: www.bluegriffon.org/
8. BlueFish
Bluefish, Linux, MacOS-X, Windows ve benzeri pek çok platformda çalışan tam özellikli bir HTML editörüdür. En son sürüm 2.0 sürümünden beri mevcut olan özellikler oldukça dikkat çekicidir: od duyarlı yazım denetimi, birçok farklı dilin otomatik olarak tamamlanması (HTML, PHP, CSS, vb.), Snippet’ler, proje yönetimi ve otomatik kaydetmedir.
Bluefish özellikle bir web editörü değil, bir kod editörüdür. Bu, web geliştiricileri için HTML’den daha fazla kod yazması için birçok esnekliğe sahip olduğu anlamına gelir; ancak, doğası gereği bir tasarımcıysanız ve web odaklı veya WYSIWYG arabiriminden daha fazlasını istiyorsanız, Bluefish sizin için uygun olmayabilir.
Artıları
- Hızlı ve hafif bir program.
- Multiplatform desteği (Windows, Mac, Linux).
Eksileri
- Öncelikle, WYSIWYG arayüzü olmayan bir kod editörü.
- Kolay bir FTP yükleme özelliği yoktur.
Websitesi: www.bluefish.openoffice.nl
9. GNU Emacs
GNU Emacs çoğu Linux sisteminde bulunur ve sayfayı düzenlemenizi kolaylaştırır. Emacs diğer bazı editörlerden çok daha karmaşıktır bu da kullanımı zorlaştırıyor. Öne çıkan özellikleri: XML desteği, komut dosyası desteği, gelişmiş CSS desteği ve dahili bir doğrulayıcı ile birlikte renk kodlu HTML düzenlemesi.
Artıları
- Çoğu Linux sistemiyle birlikte verilir.
- Çok fazla özelliğe sahiptir.
Eksileri
- Diğer editörlerden daha karmaşık.
- Yeni başlayanlar için en iyi seçenek değil.
Websitesi: www.gnu.org/software/emacs/
Mehmet Emin Soylu
lifewire.com